Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi (İstihbarat Teşkilatı), terör örgütü IŞİD'in çatışmalarda Peşmergeye karşı klor gazı kullandığına ilişkin ellerinde belge olduğunu ileri sürdü.

Güvenlik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, IŞİD militanlarının, içinde 20 teneke kloz gazı olan araçla 23 Ocak'ta Peşmergeye yönelik gerçekleştirdiği intihar saldırısından sonra olay yerindeki toprak ve elbiselerden numuneler alındığı ve incelenmek üzere bir koalisyon ülkesine gönderildiği belirtildi.

Avrupa Birliği tarafından sertifika almış güvenilir bir laboratuvarda numunelerin incelendiği aktarılan açıklamada, "Elde edilen sonuçlara göre numunelerde klor gazına rastlandı. Böylelikle IŞİD'in klor gazı kullandığı ilk defa uluslararası bir inceleme sonrası kanıtlandı. Güvenlik Konseyi olarak bu tür silahların kullanımını şiddetle kınıyoruz. IŞİD'in bu taktiği kullanması kendi gücünü kaybettiği ve çözümsüz arayışlar içerisinde girdiğini gösteriyor" denildi.

Güvenlik Konseyi, ayrıca iddialarını güçlendirmek amacıyla resmi Twitter hesabında bazı fotoğraflarla, kamera görüntüleri de paylaştı.

IŞİD'in, önceki gün Tikrit'te Irak ordu güçlerine karşı az miktarda işlenmemiş kimyasalların içinde olduğu klor gazı kullandığı öne sürülmüştü. Irak ordusunun paylaştığı videolarda IŞİD'in gerçekleştirdiği patlamanın ardından havaya turuncu bir duman bulutunun yükseldiği görülmüştü.