Birçok hayvan ve bitki türünün, iklim değişikliği nedeniyle yağış ve sıcaklık değişimlerine hızla uyum sağlayamayarak yok olabilecekleri bildirildi.

ABD'deki Arizona Üniversitesinden ekologlar, aralarında amfibi, kuş, memeli ve sürüngenlerin bulunduğu 266 hayvan ve bitki türünün iklim değişikliği karşısında uyum sağlama ve yaşam alanı oluşturma yetenekleriyle ilgili çalışma yaptı.

Araştırma, iklimsel yaşam alanlarındaki değişim oranlarının, öngörülen iklim değişikliğine oranla ortalama sıcaklıkta 200 bin kattan az olduğunu ortaya koydu.

Ekologlar, amfibiler, sürüngenler ve bitkilerin iklim değişikliğine karşı daha hassas olduğunu belirterek, tropik bölgelerde yaşayan türlerin, ılıman iklim bölgelerinde yaşayanlara göre daha fazla tehdit altında olduğunu açıkladı.

Bazı hayvanların, değişen sıcaklık ve yağış oranlarıyla baş edebilmek için yaşadıkları coğrafi bölgeleri terk edeceklerini ifade eden bilim adamları, ada, dağ, doğal koruma alanı gibi izole bölgelerde yaşayan canlı türlerinin ise böyle bir korunma imkanına sahip olmadığı için tehlike altında olduklarına işaret etti.

Arizona Üniversitesinden Dr. John Wiens, "Genel olarak sonuçlarımız, bitki ve hayvan popülasyonları arasındaki iklimsel yaşam alanlarındaki değişim oranlarının, gelecekte yaşanması beklenen iklim değişikliği oranlarından çarpıcı şekilde düşük olduğunu ortaya koydu." dedi.

Kuşlar ve memelilerin, amfibi ve sürüngenlere göre vücut ısılarını ayarlayabildikleri için hayatta kalma şanlarının daha yüksek olduğunu kaydeden Wiens, bazı türlerin bulundukları yerleri terk edip yüksek veya ekvatora yakın yerlere göç ederek hayatta kalabileceğini söyledi.

Yer değiştirmenin birçok tür için mümkün olmadığına işaret eden Wiens, gelecekte hem iklim değişliği hem de hayvan göçlerinden doğal yaşam alanlarının tahrip olması gibi çifte tehlikenin söz konusu olacağını belirtti.