Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in ev sahipliğinde iklim zirvesi yarın başlıyor.

Paris İklim Anlaşması'nın ikinci yıl dönümünde, Tek Gezegen Zirvesi (One Planet Summit) adıyla düzenlenecek zirveye yaklaşık yüz liderin davetli olduğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın ise davet edilmediği ifade edildi. Zirveye katılacak liderlerin listesi ise paylaşılmadı.

Özel şirketlerin de yoğun katılımıyla gerçekleşecek zirvenin ilk dört oturumda, iklim değişikliği ile ilgili kaydedilen gelişmeler ve özellikle finans konusunda atılması gereken adımlar tartışılacak. 

Bu oturumların ardından Macron, Guterres ve Kim, konuklara hitap edecek. 

Zirvede, ülke liderlerinin ve özel şirketlerin siyasi ve ekonomik kararlar almaları bekleniyor. Zirvenin, görüşmeler ve müzakereler sonrası alınacak 12 eylem kararının açıklanmasıyla sona ermesi bekleniyor.

Paris Anlaşması, Fransa’nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te düzenlenen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na katılan ülkeler tarafından kabul edilmişti. Trump, 1 Haziran 2017'de Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasında, ABD'yi 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması'ndan çekeceğini duyurmuştu.