İsveç Merkez Bankası'nda (Riksbank) düzenlenen basın toplantısında değerlendirme raporunu IMF heyetini temsilen Craig Beaumont açıkladı.

Yayınlanan değerlendirme raporunda, İsveç ekonomisinin genel performansının iyi olduğu belirtilirken konut fiyatlarındaki artışa ve hane halkı borçlarının yüksek olduğuna vurgu yapıldı. Raporda bu durumun oluşturabileceği olumsuz etkiler üzerinde duruldu. Raporda bazı iş kollarındaki işsizlik oranlarının artışının da dengelenmesi gerektiğine işaret edildi.

IMF raporunda, sürdürülebilir büyüme ve istikrarın sağlanabilmesi için ekonomide yapılacak reformların, konut ve iş piyasasındaki yapısal problemlere odaklanması gerektiği ifade edildi. İzlenecek para ve maliye politikalarının amacının enflasyonun yanı sıra işsizliği de kapsaması gerektiği hatırlatılan raporda ekonominin direnç ve istikrarının korunması gerektiği belirtildi.

IMF heyeti raporunda, İsveç'in maruz kaldığı yoğun göç dalgasını da göz önünde bulundurarak, yapılması gerekli görülen reformlardan bazılarının İsveç'in uzun yıllardır sahip olduğu sosyal devlet yapısının sürdürülebilmesi için gerekli olduğu ifade etti.

Avrupa Birliği'nin en istikrarlı ekonomilerinden birisi olarak değerlendirilen İsveç ekonomisi özellikle küresel mali krizlere karşı dayanıklı yapısı ile dikkat çekiyor.