İngiltere'de yaşayan ve 9 çocuğu ile birlikte Hac vazifesini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a giden 3 kız kardeşin ülkelerine dönmediği bildirildi. Kız kardeşlerin, IŞİD'e katıldığı ileri sürüldü.

İngiltere'de yaşayan ve 28 Mayıs'ta ülkelerinden ayrılarak hac vazifelerini yerine getirmek için 9 çocuğu ile birlikte Suudi Arabistan'a giden 3 kız kardeşten bir süredir haber alınamadığı bildirildi. 34 yaşındaki Sugra Davud'un 15, 14, 8, 5 ve 3 yaşlarındaki 5 çocuğuyla, 33 yaşındaki Zehra Davud'un 8 ve 5 yaşlarındaki çocuklarıyla, 30 yaşındaki Hatice Davud'un 5 ve 7 yaşlarındaki çocukları ile birlikte ortadan kaybolduğu kaydedildi. İngiliz yetkililer tarafından yapılan açıklamada, 12 kişilik ailenin terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gitmiş olabileceğinden korkulduğu belirtildi. Açıklamada, yapılan incelemelerde elde edilen ipuçlarının ailenin 2 yıl önce IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden erkek kardeşlerinin yanına gitmiş olabileceğini gösterdiği bildirildi. Ailenin geçtiğimiz Perşembe günü İngiltere'nin Bradford kentinde bulunan evlerine dönmüş olmaları gerektiği bildirilen açıklamada, ailenin iki gün önce Medine'den İstanbul'a gittiği bilgisinin elde edildiği kaydedildi. Ailenin, IŞİD'e katıldıklarının doğrulanması halinde İngiltere'den IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden en büyük aile olacağı belirtildi.

Aileye yakın bir kaynak tarafından yapılan açıklamada, erkek kardeşlerinin 2 yıl önce Suriye'ye gitmesinin ardından ailenin bir süredir gözlendiği ifade edilerek, "Tüm aile polis ve güvenlik hizmetleri tarafından takip edildiklerini biliyordu, bu herkes tarafından biliniyordu" denildi. Ailenin İngiltere'yi terk ettiği günden itibaren Batı Yorkshire bölgesinde geniş çaplı soruşturma başlatıldığı bildirilirken, yurtdışındaki kolluk kuvvetleri ile bilgi alışverişine başlandığı kaydedildi.

Batı Yorkshire Emniyet Müdürü Yardımcısı Russ Foster, ailenin güvenliği konusunda endişe duyduklarını ve herhangi bir bilgi alanların polisle irtibata geçmeleri gerektiğini ifade ederek, "Önceliğimiz ailenin güvenli bir şekilde geri dönmesi. Buradaki yakınları aile hakkında ciddi bir şekilde endişe duyuyor ve çocuklarının evlerine dönmelerini istiyor. Güvenlikleri ve sağlıkları konusunda endişe duyuyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında yetkililerle iletişime geçildiğini vurgulayarak, "Batı Yorkshire Polisi ve Türk yetkililerle iletişim halindeyiz. Konuyla ilgili konsolosluk desteği de vermeye hazırız" dedi.

Kayıp çocukların babaları adına yasal süreci yürüten Avukat Bilal Kaan ise ülkeyi terk ederek Hac vazifesi için Suudi Arabistan'a giden kız kardeşlerin 28 Mayıs'ta ülkelerine dönmeleri gerektiğini ancak bunun yerine Medine'den İstanbul'a gittiklerini ifade etti. Babaları adına açıklama yapan avukat, babaların çocuklarının tehlikede olabileceği konusunda endişe duyduklarını, ne yapacaklarını bilemediklerini ve çocuklarının güvende olduğunu bilmek istediklerini belirterek, haber alınamayan kız kardeşlerle 1 haftadır iletişim kurulamadığını sözlerine ekledi.