İngiltere'nin Kahire Büyükelçisi John Casson, El Cezire İngilizce kanalının Mısır'daki 3 muhabirine verilen hapis cezasını eleştiren açıklamaları üzerine Mısır Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "yalan haber yapmak" suçlamasıyla tutuklanan El Cezire İngilizce kanalının 3 muhabirine 3'er yıl hapis cezası verilmesiyle ilgili yaptığı eleştiriler nedeniyle, İngiltere'nin Kahire Büyükelçisi John Cannos'un Mısır Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, Büyükelçi Casson'un açıklamalarının Mısır'ın yargı sistemine kabul edilemez bir müdahale niteliğinde olduğunu ve diplomatik norm ve uygulamalarla bağdaşmadığını kaydetti. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin yargı kararlarına yapılan herhangi bir dış eleştiriyi kabul etmediklerini söyledi.

3 gazeteci hakkında çıkan mahkeme kararının ardından yerel bir televizyon kanalına Arapça açıklamalarda bulunan İngiliz Büyükelçi, yeni Mısır'da istikrarın temelinin sembolü haline gelmiş olması nedeniyle Mısırlıları derinden ilgilendiren bir davada alınan kararlardan dolayı şaşkın ve endişeli olduğunu dile getirdi. Mahkemede bulunan diğer yabancı diplomatlar da çıkan kararı kınasa da Mısırlı bir televizyona Arapça dilde açıklama yapan tek kişi İngiliz Büyükelçi Casson oldu. Casson'un yorumları İngiliz Büyükelçiliği'nin Facebook sayfasında yayınlanmasının ardından İngilizce ve Arapça pek çok olumsuz tepki aldı. Bunun üzerine İngiliz Büyükelçiliği, Casson'un dün Dışişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Hişam Seyfeddin ile görüştüğünü açıkladı.

El Cezire'nin 3 gazetecisinin de af kararı çıkmaması durumunda, tam mahkeme kararının verilmesinin ardından 30 gün içerisinde temyize başvuracakları öğrenildi.