İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Suriye’de DAEŞ hedeflerine karşı brimstone füzelerinin de ilk kez kullanıldığı 4 saldırı gerçekleştirdiği bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada İngiliz savaş uçaklarının dün Rakka ve Suriye’nin doğusundaki El Ömer petrol sahasında gerçekleştirdiği operasyonlarda brimstone füzelerinin kullanıldığı kaydedildi. Böylece brimstone füzeleri Suriye'deki ilk kullanılmış oldu.

Brimstone füzeleri İngiltere’nin DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyonun operasyonlarına katılımını Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletmesiyle ilgili tartışmalarda gündeme gelmiş, bu füzeler ile benzerlerinden çok daha isabetli saldırılar gerçekleştirileceği için sivil kayıpların azalacağı öne sürülmüştü.

Radar güdümlü ve saatle 110 kilometreye kadar hızla hareket eden hedefleri vurabilmesiyle öne çıkan brimstonelar sadece İngiltere ve Suudi Arabistan’da bulunuyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Suriye'deki operasyonlara katılmasının gerekliliğini savunurken bu füzelerin DAEŞ’e karşı verilen mücadelede “anlamlı bir fark” yaratacağını ileri sürmüştü.

Savunma Bakanlığının verdiği bilgiye göre İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Suriye'de dün düzenlediği 4 saldırıda tornado tipi savaş uçakları ve reaper insansız hava araçları görev aldı. Lazer güdümlü bombalar, hellfire ve brimstone füzelerinin kullanıldığı saldırılarda DAEŞ'e ait bir kamyon, iki bina, bir tünel şebekesi ve El Ömer petrol sahasında onarım işlerinde kullanılan bazı vinçlerin tahrip edildiği bildirildi.

İngiltere Savunma Bakanı Micheal Fallon'un gelecek hafta DAEŞ'e karşı koalisyonun üyesi ülkelerin savunma bakanları ile bir araya geleceği ve bu toplantıda terör örgütüyle mücadele stratejisinin sonraki safhasının planlanacağı kaydedildi.

KIBRIS’TAKİ HAVA ÜSSÜ KULLANILIYOR

İngiltere, Irak ve Suriye’deki hava operasyonlarında Güney Kıbrıs’taki Ağrotur Hava Üssü'nü kullanıyor.

İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası geçen ay yapılan oylamada, uluslararası koalisyonun Suriye'de DAEŞ'e yönelik yürüttüğü hava operasyonlarına Birleşik Krallık'ın katılmasına izin veren tezkereyi onaylamıştı. İngiltere, koalisyonun Irak'taki operasyonlarına 2014 eylül ayından beri katılıyordu.