İngiliz milletvekili Jo Cox'un katil zanlısı Thomas Mair'in bugün hakim karşısına çıkarılması beklenirken, zanlının aşırı sağcı gruplarla bağlantıları araştırılıyor.

Batı Yorkshire polisinden yapılan açıklamada, 52 yaşındaki Thomas Mair'in 41 yaşındaki Cox'u öldürmekten suçlandığı açıklandı. Suçlamalar arasında adam öldürmek, ağır yaralamak ve silah taşımak bulunuyor. Mair'in bugün başkent Londra'daki Westminster Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılması bekleniyor.

İşçi Partisi milletvekili Cox önceki gün, seçim bölgesi Birstall'da bıçaklanarak ve vurularak öldürülmüştü. İngiliz gazeteleri bugünkü manşetlerine Cox için yapılan anma törenlerinden fotoğrafları taşırken, İngiliz milletvekilinin son sözlerinin "Çok fazla acı çekiyorum." olduğunu bildirdiler.

Bu arada ülke genelinde Cox için anma törenleri düzenlemeye devam ederken, gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumu için Birleşik Krallık'ta yürütülen kampanyalar bugün de askıya alındı. Cox öldürülmeden önce, Birleşik Krallık'ın AB'de kalması yönünde kampanya yürütüyordu.

Öte yandan, Cox'un katil zanlısı Mair'in aşırı sağcı "Önce Britanya" grubuyla bağlantısına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. AB, göçmen, sığınmacı ve İslam karşıtı görüşleri ve eylemleriyle bilinen "Önce Britanya (Britian First)" grubunun sosyal medyada Mair'in de fotoğraflarında görüldüğü bir protestoyla ilgili tweeti sildiği kaydedildi.

Thomas Mair'in saldırı anında "Önce Britanya" diye bağırdığı basına yansımıştı. Ayrıca zanlının, Amerika merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak (National Alliance) ile 1999'dan bu yana bağlantılı olduğu öne sürülmüştü.