İngiliz hükümeti, artıracağını açıkladığı savunma bütçesini Irak'ta ve Suriye'de DAEŞ ile mücadele kapsamında kullanmayı planlıyor.

Bu sabah Savunma Bakanlığı ve üst düzey askeri yetkililerle bir araya gelen İngiltere Başbakanı David Cameron, "Ulusal güvenliğimiz her zaman önceliğim olmuştur. gayri safi yurtiçi hasılamızın (GSYH) yüzde 2'sini savunmaya ayırmamız, ülkemizin güvende olması için önemlidir" dedi. Cameron, artırılan bütçenin DAEŞ ile mücadeleye ayrılmasını istedi.

Bu çerçevede İngiltere'nin, özel kuvvetlerinin sayısını artırması ve daha fazla casus uçağı ile insansız hava aracı alması bekleniyor.

İngiliz hükümeti 2020 yılına kadar Savunma Bakanlığının bütçesini yıllık 1 milyar sterlin artıracak, ayrıca ekstradan sağlanacak 1 buçuk milyar sterlin silahlı kuvvetler ile istihbarat servisleri arasında bölüştürülecek.

Bu arada, İngiliz hükümetinin yarın DAEŞ ile ilgili üst düzey güvenlik toplantısı yapması bekleniyor. Toplantıya hükümet ve istihbarat yetkililerinin yanı sıra muhalefetteki İşçi Partisi'nin liderliğine vekalet eden Harriet Harman'ın da katılması öngörülüyor.

Tunus'ta geçen ay sonunda yaşanan terör saldırısı sonucu 30 vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere bu ay başında, Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik birkaç ay içerisinde hava saldırıları başlatmayı planladığını açıklamıştı. Ancak konuya ilişkin önergenin sonbahardan önce İngiliz Parlamentosunda oylanması beklenmiyor.

Uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına geçen yıldan bu yana destek veren İngiltere, Iraklı ve Kürt güçlere bomba imhası ve ağır silah kullanımı eğitimi veriyor.