Kıbrıs’ta 20 Kasım’da Liderlerle ayrı ayrı görüşen Dışişleri Bakanı Hammond, İngiltere’de muhafazakar kesiminin haber blogu http://www.conservativehome.com için yazdığı makalede, İngiltere’nin garantiler ve Egemen Üs Bölgeleri konusunda  tutumunu da teyit etti.

Kıbrıs sorununa çözüm bulma olasılığının geçmiş denemelere göre daha yüksek olduğunu kaydeden Hammond, liderlerde çözüm bulma kararlılığının devam ettiğini, garantör ülkeler dahil uluslararası toplumun çözüm desteklerinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Liderlerin, mülkiyet ve garantiler dışında müzakere sürecinde iyi bir ilerleme kaydettiğini belirten Hammond, Liderlerin adada tüm Kıbrıslıların kazançlı çıkacağı, kapsamlı bir çözüm için yeni bir umut doğmasını sağladığını kaydetti.

Hammond, geçen hafta adaya yaptığı ziyarette, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerle yapığı görüşmede, İngiltere’nin çözüm sürecine desteğinin devam ettiğini, çözüme ulaşmak için elinden geleni yapacağını aktardığını kaydetti.

Bulunacak bir çözümün adadaki toplumlar için ciddi ekonomik fırsatlar yaratacağını kaydeden Hammond,  çözümün ekonominin yanında bölgedeki barışa ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine yardımcı olacağını söyledi.

Çözüm halinde İngiltere’nin üs bölgelerinin yaklaşık yarısından çekilmeye hazır odluğunu kaydeden Hammond, “Birleşik Krallık bir çözüm durumunda, Egemen Üs Bölgelerinin yaklaşık yarısını Birleşik Kıbrıs’a devretmeye hazır olacaktır” dedi.

Hammond,  garantör ülke olarak, Birleşik Kıbrıs için  Liderlerin öngördüğü herhangi bir güvenlik anlaşmasını İngiltere’nin değerlendirmeye hazır olduğunu da Liderlere söylediğini kaydetti.

Kıbrıs’ta bir çözümün, Avrupa Birliği ile Batının karşı karşıya olduğu sorunların çözümünün bir parçası olmasını istediklerini kaydeden Hammond, “Farklı bölgelerden pek çok tehdit var iken, bu hedef için çalışmaya değeceği konusunda hem fikir olduğumuza inanıyorum” dedi.