Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin İngiltere'nin başkenti Londra'ya resmi ziyarette bulunduğu sırada gerçekleşen mutabakat muhtırası imza törenine İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri katıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, iki ülkenin içişleri bakanlıkları arasında terörle mücadele, yasadışı göç ve organize suçlar başta olmak üzere birkaç konudaki işbirliğini artırmak ile araştırma, yenilik, tıbbi eğitim, kültürel işbirliği ve yüksek eğitim alanlarında işbirliği için mutabakat muhtırası imzalandığı bildirildi.

Açıklamada, imza töreninin ardından konuşan İngiliz diplomat, Hammond'ın, "Geniş alanda imzalanan bu mutabakat muhtırası, İngiliz-Mısır ortaklığımızda, istikrar ve reform için yeni bir zemin oluşturacak. Mısır'ın genç halkına ve ülkenin geleceğine açık bağlılıkla, Mısır'ın yüksek eğitim sektöründe kendisini değiştirmesine yakından yardımcı olmak için işbirliği yapacağız" ifadelerine yer verildi.

İngiliz hükümeti, Sisi yönetimini DAEŞ ve aşırılıkla mücadelenin yanı sıra ticaret ve turizm konularında işbirliği yapmak için önemli görüyor. Özellikle iktidardaki Muhafazakar Partinin milletvekilleri, terör ve aşırılıkla mücadele ile bölgesel istikrar için Mısırla işbirliği yapılmasının gerekliliğini savunuyor.

İngiliz hükümetinin, Sisi'yi resmi davetinin, Mısır mahkemesinin Muhammed Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin hemen ardından gelmesi tepki çekmişti.