İngiliz Parlamentosu yarın toplanarak, ülkenin Irak'taki IŞİD operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine ilişkin önergeyi oylayacak. Ülkedeki üç büyük siyasi partinin de destek verdiği önergenin parlamentodan geçmesi bekleniyor.

İngiltere'nin hava operasyonu desteği, Esed rejimi tanınmadığı ve Suriye'den resmi bir talep gelmediği için Suriye'yi kapsamayacak. İngiltere, Irak'a asker göndermeyecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron da bugün kabineyi toplayarak, Irak'ta IŞİD'i hedef alacak hava saldırısının detaylarını masaya yatırıyor. İngiltere'nin hava operasyonunun, oylamanın hemen ardından başlaması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullanması öngörülüyor.

Cameron, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "ülkesinin IŞİD ile mücadelede üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu" söylemişti. Cameron ayrıca, Irak hükumetinin ülkesinin desteğini talep ettiğini de dile getirmişti. Birleşik Krallık, hali hazırda Kürt güçlerine silah sağlıyor ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar, gözetleme operasyonlarına destek veriyor.

Esed rejiminin kimyasal silah kullandığının ortaya çıkmasının ardından geçen yıl İngiliz parlamentosunda Suriye'ye hava saldırıları düzenlenmesine ilişkin oylama yapılmış ancak parlamento hava operasyonu yapılmasını 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti.