İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, bölgedeki gerginliğe ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin'te yaşanan korkunç terörist saldırıları kınayarak, Kudüs'te artan şiddet olaylarının yatıştırılması çağrısında bulundu.

Hammond açıklamasında, Doğu Kudüs'te bir kişinin aracını yayaların üzerine sürmesi sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği ve birkaç kişinin de yaralandığı olay ile farklı bir olayda üç askerin yaralandığını hatırlattı.

İngiliz Bakan, "Çarşamba sabahı birkaç Filistinlinin de yaralandığı Harem-i Şerif'teki şiddetli çatışmalar da dahil olmak üzere, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında artan gerginlikten derin  endişe duyuyorum. Her bir İsrailli ve Filistinli, barış ve güvenlik içinde yaşama hakkına sahiptir. Bu nedenle, olayların yatıştırılması için sözü geçenlerin birlikte çalışması hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Dün yaklaşık 100 Yahudinin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girişine izin verilmesinin ardından Aksa ve çevresinde çıkan çatışmalarda 27 kişi yaralanmıştı. Olayda İsrail askerlerinin, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek, Kıble Mescidi'nin içinde mihrab ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girdiği belirtilmişti.

Bu olayların ardından dün Doğu Kudüs'te aracını İsrailli yayaların üzerine sürerek, 14 kişinin yaralanmasına neden olduğu iddia edilen Filistinli İbrahim el-Akkari, İsrail polisi tarafından vurularak öldürülmüştü.