İngiltere, Suriye'deki DAEŞ hedeflerinin bombalanmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu iddia eden Rusya'ya Başbakan David Cameron'ın açıklamalarını hatırlatarak yanıt verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, AA muhabirinin Rusya'nın İngiltere'nin bu hafta Suriye'de başlattığı hava operasyonlarına yönelik eleştirisine ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Cameron'ın son dönemde konuya ilişkin yaptığı açıklamaları anımsattı.

Bakanlık açıklamasında, Cameron'ın 26 Kasım'da İngiliz Parlamentosu'nda Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna verdiği yanıt ile bu hafta Suriye tezkeresinin oylanması öncesi yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Suriye'ye yönelik hava operasyonunun Birleşmiş Milletler'in 2249 sayılı kararı doğrultusunda yasal olduğunu söylediği hatırlatıldı. Cameron'ın konuşmasında, "Eylememiz yasal ve gereklidir. Ülkemizi güvende tutmak için doğru şeydir" dediği kaydedildi.

Rus basını, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İngiltere'nin Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylediğini yazmıştı.

Paris'teki terör saldırılarının ardından Fransa tarafından hazırlanan ve DAEŞ'le mücadelenin artırılması ile operasyonlara katılan ülkelerin işbirliği içinde hareket etmesini içeren 2249 sayılı karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edilmişti.

Kararda, mücadeleye katılan üyelerden Irak ve Suriye'de DAEŞ'in sığınaklarını yok etmeleri, tüm BM üyelerinden de yabancı savaşçıların bölgeye seyahatleri ve terör örgütüne finansman sağlanmasının engellenmesi istenmişti.

İngiliz Parlamentosu'nda önceki gün yapılan oylamada Suriye'deki DAEŞ hedeflerinin bombalanmasına izin veren tezkere 223'e karşı 397 oyla kabul edilmişti.