İngiliz hükümeti, terör örgütü DEAŞ'la mücadelede ılımlı Suriye muhalefetini yeniden eğitmeye başlayacağını açıkladı.

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan DEAŞ ile mücadeleyle ilgili toplantıya katılan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, "20 İngiliz askeri personelinin Suriye dışında çeşitli yerlerde konuşlandırılacağını ve ılımlı muhalif grupları DEAŞ ile mücadele çerçevesinde eğiteceğini" söyledi.

Fallon toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "DEAŞ köşeye sıkıştırıldı. İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) önemli bir rol üstlenmiş durumda ve DEAŞ'i Irak ve Suriye'de hedef alıyor. Şimdi ise DEAŞ'le mücadelede gerekli olan becerileri sahip olmaları için Suriye dışındaki ılımlı muhalif güçleri eğitme yönündeki çabalarımızı artırıyoruz." dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Suriyeli ılımlı muhalif gruplara temel askeri taktikler, komuta kontrol ve patlayıcı maddeyle ilgili eğitim verileceğini bildirdi. Bakanlık açıklamasında, "İngiltere bu kararı, ABD'nin temmuz ayında yeniden başlayan eğit-donat programına destek verilmesi talebi üzerine almıştır. Ilımlı muhaliflerdeki gönüllüler eğitim öncesi, eğitim devam ederken ve sona erdikten sonra güvenlik incelemesine tabi olacak ve uluslararası savaş hukukuna uygun eğitim alacaklar." ifadesi kullanıldı.

Savunma Bakanlığı ayrıca, "Iraklı ve Kürt askeri güçlerinin Musul'daki operasyonları sürerken, Birleşik Krallık'ın sağlayacağı eğitimin DEAŞ ile mücadeleye önemli katkısı olacağını" kaydetti.

İngiltere halihazırda Irak ve Suriye'de DEAŞ noktalarını hedef alan koalisyon güçlerinin hava saldırılarına destek veriyor.

İngiltere, ABD'nin öncülüğündeki eğit-donat programına geçen yıl 75 askeri personelle katkı sağlamıştı.