Avrupa Birliği (AB) üyeliğini 15 gün sonra referanduma götürmeye hazırlanan Birleşik Krallık'ta, seçmen kaydının son gününde işlem için hizmet veren hükümete ait internet sitesinin çökmesinin ardından kayıt süresi uzatıldı.

İngiliz Parlamentosunda alınan kararla, 23 Haziran Perşembe günü yapılacak referandumda oy kullanacaklar bugün gece yarısına kadar kayıt yaptırabilecek. Önceki gece yarısı sona ereceği duyurulan kayıt işlemi için hizmet veren site, yoğun talep nedeniyle çökmüştü.

Sürenin uzatılmasına özellikle AB'den çıkılmasından yana kampanya yürütenler itiraz ediyor. İngiltere'nin AB'den ayrılması kampanyasına destek veren iş adamı Arron Banks, sürenin uzatılmasıyla ilgili yasal işlem başlatacağını kaydetti. Banks BBC radyoya yaptığı açıklamada, "Bu kararın yasalara aykırı olduğu açık. Referanduma bu kadar kısa bir süre kala kayıt süresinin uzatılması kabul edilemez." dedi.

Özellikle AB'de kalınmasından yana kampanya yürüten grupların çağrılarıyla son günde 500 binden fazla seçmenin kaydolduğu basına yansımıştı.

Bu arada, "AB'den ayrılalım" kampanyasına destek veren Muhafazakar Parti milletvekili Sarah Wollaston, artık ülkesinin AB'de kalınmasından yana yürütülen kampanyaya destek vereceğini açıkladı. Parlamento sağlık komisyonu başkanı da olan Wollaston, ayrılık kampanyasının savunduğu "AB'den çıkılırsa ülkedeki Ulusal Sağlık Sistemine (NHS) haftalık 350 milyon sterlin ek para aktarılabileceği" iddiasının doğru olmadığını kaydetti. İngiltere Başbakanı David Cameron da birlikten ayrılmaktan yana kampanya yürütenlerin seçmenleri kandırmak için yanlış bilgiler ve istatistikler paylaştığını söylemişti.

Öte yandan referanduma ilişkin Birleşik Krallık'ta yapılan son anketlerin ortalaması, birlikten kalmaktan yana olanları 2 puanla önde gösteriyor. 30 Mayıs-6 Haziran arasında yapılan anketlerin ortalamasına göre "AB'de kalalım" diyenlerin oranı yüzde 51, "AB'den çıkalım" diyenlerin oranı ise yüzde 49.

Birleşik Krallık halkı, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere 23 Haziran'da sandık başına gidecek. Referandumda, 18 yaş üzeri Birleşik Krallık ile Birleşik Krallık'ta yaşayan İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.