Britanya Ticaret Odaları (BCC) Genel Direktörü John Longworth'ün ekonomide oluşabilecek belirsizlik ortamının sona ermesi için İngiltere'nin AB üyeliğini planlanandan bir yıl önceye alarak, 2016 yılında yapılmasını önermesinin ardından değerlendirmede bulunan Cameron, iş dünyasının liderlerinin kendisini referandum konusunda desteklediğini ifade etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da BCC toplantısında konuşan Cameron, "İş dünyası liderleri Britanya'ya reforme edilmiş ve çıkarlarımıza hizmet eden bir AB'de kalma şansı tanıyan bu stratejiye sahip olmanın oldukça doğru olduğunu söylüyorlar. Benim tavrım da bu" dedi.

Ülkesinin bu strateji doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini belirten Cameron, "Müzakereleri yapalım, İngiltere'yi geride tutan konularda anlaşalım ve bunu İngiliz halkının önüne birlikte kalmak ya da çıkmak için koyalım" ifadelerini kullandı.

Öte yandan muhalefetteki Gölge Maliye Bakanı Ed Balls, AB referandumunun planlanandan bir sene öne çekilmesi yönündeki önerilere ilişkin olarak, "Referandumun gelecek yıl gibi erken bir tarihte yapılabileceği yönündeki her işaret, İngiltere'deki işletmelere sadece risk ve belirsizlik getiriyor" diye konuştu.

Balls, İngiltere'nin AB'den giderek uzaklaşmasının önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülke ekonomisi için en büyük riski oluşturmasından endişe ettiğini vurguladı.

BCC Genel Direktörü John Longworth bu sabah yaptığı konuşmada, İngiltere'deki AB referandumunun daha önce planlanan 2017'den 2016 yılına çekebileceğini söyledi.

Longworth, "Referandum tarihini öne almamız gerekiyor. Çünkü 2-2 buçuk yıl sürecek belirsizlik durumu ekonomik büyüme ve yatırımlar için iyi değil" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere Başbakanı Cameron lideri olduğu Muhafazakar Parti 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçimi kazanırsa, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini yeniden müzakere etmek ve bu sürecin sonunda 2017 yılının sonuna kadar referanduma gitmek istiyor. Cameron, AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor.