İngiliz hükümeti, kamu kuruluşları ve yerel yönetimlerin İsrail ürünlerini boykot etmesini yasakladı.

İlk defa geçen yılın Ekim ayında gündeme gelen yasaklama planı, Devlet Bakanı Matthew Hancock’un dün akşam yaptığı açıklamayla duyuruldu.

İsrail’in, Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerinde üretilen mallara yönelik boykotları “bölücü” diye nitelendiren Hancock, "Yeni düzenlemeler, bu zararlı ve milli güvenliği zaafa uğratan boykotları engelleyecek" dedi.

Hancock, hükümetin yayımladığı politika notuyla hayata geçen yeni düzenlemelerin yerel makamların, şirketlerin ve bireylerin mal ve hizmet alımında bilgiye dayalı seçim yapmalarına engel teşkil etmeyeceğini de ileri sürdü.

Boykot yasağıyla ilgili hükümetten yapılan yazılı açıklamada da yasağın gerekçesi bu tür boykotların “toplumlar arası ilişkilere zarar vermesi” ve “Yahudi karşıtlığını körüklemesi” olarak ifade edildi.

Yasak merkezi hükümeti, hükümete bağlı kuruluşları, yerel yönetimleri, Milli Sağlık Sistemine bağlı kuruluşları ve üniversiteleri de içine alacak şekilde genel olarak kamu sektörü çatısı altında yer alan yapıları kapsıyor.

Açıklamada, boykot yasağını ihlal ettiği belirlenen kurumların “sert cezalara çaptırılabileceği” uyarısına yer verildi.

İsrail’in Dünya Ticaret Örgütü Kamu İhale Anlaşması’nın tarafı olduğu belirtilen açıklamada, “İsrailli tedarikçilere yönelik herhangi bir ayrımcılık bu anlaşmanın ihlali olacaktır” ifadesi kullanıldı.
- Dışişleri Bakanlığı tavsiyesi halen geçerli

Hükümet açıklamasında, İsrail ürünleriyle ilgili boykot yasağının Dışişleri Bakanlığının bu ülkeyle ticari ve ekonomik ilişkiler konusunda daha önce yayımladığı uyarıların geçerliliğini ortadan kaldırmadığı kaydedildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı yayımladığı tavsiyede, İsrail’in Filistin’deki yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre işgal toprağı sayıldığı ve İsrail’in meşru parçası olmadığı hatırlatılmış, bu bölgeler ile kurulacak ticari ilişkilerin yasal ve ekonomik riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulunulmuştu.

Dışişleri tavsiyesinde, “Avrupa Birliği vatandaşları ve şirketleri de İsrail’in Filistin’deki yerleşimleri ile ekonomik ve mali ilişkiye girmelerinin kendi şöhretleriyle ilgili sonuçlarının farkında olmalıdır” ifadesine de yer verilmişti.

İngiltere’de bazı belediyeler 2014’te Filistin’deki yasa dışı yerleşimlerde üretilen malları boykot kararı almıştı. Aynı yıl İskoçya hükümeti de belediyelere, İsrail yerleşimleri ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin sınırlanması tavsiyesinde bulunmuştu.