İngiliz Parlamentosu mayıs ayında yapılacak genel seçim dolayısıyla tatile girerken, siyasi partiler bugünden itibaren resmi seçim kampanyalarına başlıyor.

Ülkede 7 Mayıs'ta yapılacak genel seçim öncesi, İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron bugün parlamentonun genel seçim sonrasına kadar dağıldığını bildirmek üzere İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşecek.

Bu arada siyasi partilerin bugün resmi seçim kampanyalarına başlaması bekleniyor. Ekonomi, ulusal sağlık sistemi, Avrupa Birliği üyeliği, göç gibi konuların kampanyalar sırasında sıkça tartışılması öngörülüyor.

İngiliz basını, seçim sonucunda yeniden koalisyon hükümeti kurulma olasılığının yüksek olduğuna dikkati çekiyor. Yapılan son kamuoyu anketleri, seçimin Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi arasında başa baş geçeceğine işaret ediyor.

"ComRes" adlı araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'ye destek yüzde 36, muhalefetteki İşçi Partisi'ne destek yüzde 32, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP) destek yüzde 12, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'ye destek yüzde 9, Yeşil Parti'ye destek ise yüzde 5 civarında seyrediyor.

Bir başka araştırma şirketi "YouGov" ise İşçi Partisi'ni 4 puan farkla Muhafazakar Parti'nin önünde gösteriyor. Buna göre, İşçi Partisi'ne destek yüzde 36, Muhafazakar Parti'ye destek yüzde 32, UKIP'e destek yüzde 13, Liberal Demokratlara destek yüzde 8 ve Yeşil Parti'ye destek yüzde 6.

Birleşik Krallık'ta genel seçim 7 Mayıs'ta yapılacak ve siyasi partiler 650 koltuklu İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'na girmek için yarışacak.