İngiltere'den Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a gitmek için bindiği uçakta, yanında oturan yolcunun, telefonundan arkadaşlarına attığı dua içerikli mesajı terör örgütü DAEŞ bağlantılı sanması ve bunu yetkililere şikayet etmesi üzerine Hristiyan yolcu, güvenliğe tehdit oluşturabileceği endişesiyle polis eşliğinde uçaktan indirildi.

İngiliz vatandaşı Laolu Opebiyi, ada basınına yaptığı açıklamada, başkent Londra yakınlarındaki Luton Havalimanı'nda 25 Şubat sabahı bindiği uçakta, yanındaki koltukta oturan yolcunun Opebiyi'nin arkadaşlarına attığı dua mesajını DAEŞ bağlantılı zannetmesiyle kendisini potansiyel bir terörist sandığını ve bunu yetkililere güvenliğe tehditi olarak bildirdiğini kaydetti. 

Nijerya doğumlu 40 yaşındaki Opebiyi, uçağın kalkışını bekledikleri sırada arkadaşlarıyla mesajlaştığını ve o ara, yanındaki yolcunun kendisine dönerek, "'Dua da ne demek?" diye sorduğunu ve böylece kişinin, yazışmaları göz ucuyla okuduğunu anladığını söyledi. 

Arkadaşlarıyla birlikte dua etmek üzere randevulaştığı cevabını verdiğini aktaran Opebiyi, olayı şöyle anlattı:

"Yanımdaki yolcu bana mesajı sorduktan iki dakika sonra uçağın ön tarafına giderek kabin ekibiyle görüştü. Kokpitin kapısına götürülen kişi 15 dakika sonra geri döndü ve kendini iyi hissetmediği için uçaktan inmeye kadar verdiğini söyledi. Birkaç dakika sonra da polisler uçağa geldi." 

Telefonunu incelemek isteyen polislere telefonunu şifreleriyle teslim ettiğini aktaran Opebiyi, ayrıca eşyalarıyla birlikte uçaktan indirilerek, terminal binasına götürüldüğünü bildirdi.

Diğer yolcunun kendisini İslam ve DAEŞ bağlantılı mesajlar attığını zannetmesi üzerine güvenliğe tehdit oluşturup oluşturmadığının tespiti için polisin sorgusuna maruz kaldığını belirten Opebiyi, Hristiyan olduğunu polise söylediğini hatta çantasındaki İncil'i de polislere gösterdiğini vurguladı.

Opebiyi, "Polis, hangi kilisenin ne kadar süredir cemaati olduğumu sordular. Hiç dinimi değiştirmeyi düşünüp düşünmediğimi sordular. 'Hayır' cevabını verdim" dedi.

Adının polisin terör şüphelisi listesine alınmasından dolayı endişelendiğini belirten Opebiyi, "Telefonumda sadece 'dua' kelimesini gördü diye birisi beni terörist zannetti. Bu adam beni tanımıyor ve iki dakika içinde beni yargıladı. Müslüman olsam bile bana yönelik davranış hiç adil değildi. İnançları ne olursa olsun, hiç kimse bu tür bir muamele görmemeli. Bu tür bir bağnazlk ve saçma korkulara yer verdiğimiz sürece, teröristlerin hedeflerine ulaşacağını söyleyebilirim" diye konuştu.

Olayın basına yansımasını takiben Bedfordshire polisinden bugün yapılan açıklamada da, 25 Şubat sabahı bir yolcunun polis eşliğinde Luton Havalimanı'ndaki bir uçaktan indirildiği doğrulanarak, "Ancak yolcunun seyahatine devam etmesine yönelik herhangi bir endişe duyulmadığı havayolu yetkililerine bildirildi" ifadesi kullanıldı.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNİN TERÖRLE MÜCADELE ÇABALARI 

İngiliz hükümeti, geçen yıl, terör şüphelilerinin daha yakından takibi ve olası terör olayları ile aşırılığı önlemek için 130 milyon sterlinlik ek bütçe ayırdığını açıklarken, yeni terörle mücadele ve güvenlik yasasını yürürlüğe koymuştu.

Yasaya göre, terör şüphelilerinin pasaportlarına sınırlarda el koyulabiliyor ve bu kişilere geçici olarak ülkeye giriş yasağı getirilebiliyor. Havayolu şirketlerinden de uçakları İngiltere'ye gelmeden önce yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor.

İngiliz hükümeti, 700'den fazla İngiliz vatandaşının savaşmak için Suriye ve Irak'a gittiğini tahmin ediyor.