İngiltere'de, havayolu şirketlerinin IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye veya Irak'a giden kişileri taşımasını önlemek için terörle mücadele yasası kapsamında yeni önlemler alınmasına karar verildi.

Göç ve Güvenlikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Güvenliğimizi sağlamak için çalışan kişilerin yeterli yetkiye sahip olmasını sağlamak, hükümetin asli görevidir. Bu önemli yasa, insanların savaşmak için başka bir ülkeye gitmelerini ve daha sonra dönmelerini engelleyecektir. Ayrıca, tehdit oluşturan kişilerin eylemlerini takip etme ve izleme olanağımızı da geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

İngiliz Parlamentosu'nda yarın görüşülecek yeni yetkilere göre, İçişleri Bakanlığı, havayollarının çocuklar dahil şüpheli gördüğü kişileri taşımasını engelleyebilecek. Geliştirilecek otomatik sistemle "yüksek risk taşıyan" yolcular belirlenecek ve gerekli görüldüğü takdirde bu kişilerin uçağa binişi engellenecek.

İngiliz basını, hükümetin yolcu listelerini paylaşmayan havayolu şirketlerine 50 bin sterlin para cezası vermeyi planladığını aktardı.

İngiltere'de geçen ay İngiliz vatandaşlarının yurt dışında terör eylemlerine katıldıktan sonra ülkeye dönmelerini önlemek amacıyla hazırlanan "Terörle Mücadele ve Güvenlik" tasarısı yasalaşmıştı. Yasaya göre, şüphelilerin pasaportlarına sınırlarda el koyulabiliyor ve bu kişilere geçici ülkeye giriş yasağı getirilebiliyor. Havayolu şirketlerinden de İngiltere'ye gelmeden önce yolcu listelerini paylaşmaları isteniyor.

Birleşik Krallık'tan yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının, IŞİD'e katılmak üzere Suriye ve Irak'a gittiği tahmin ediliyor.