İngiltere, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 2 bin 342 dönümlük araziye el konulması kararını kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İsrail hükümetinin, Batı Şeria'daki 2 bin 342 dönümlük araziyi 'devlet arazisi' olarak üzerine geçirmesi kararını kınıyoruz" denildi.

Bu tür adımların, iki devletli çözüm beklentisine açıkça zarar verdiğinin vurgulandığı açıklamada, "Birleşik Krallık ve uluslararası ortaklarımız, barışa mani olan ve uluslararası hukuk kapsamında yasa dışı sayılan, yerleşim birimlerinin genişletilmesinin son verilmesi için sürekli çağrıda bulundu. Eğer İsrail hükümeti iki devletli çözüme içten bağlıysa, o zaman bu kararını bozacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İsrail hükümetinin, Batı Şeria'nın Eriha kentinin güneyinde yer alan Filistinlilere ait 2 bin 342 dönümlük araziye el koyduğu, el konulan topraklara ilişkin "yakınlardaki Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi, turizm ve diğer ticari yatırımlar için kullanılması" gibi planların bulunduğu bildirilmişti.

İsrail hükümeti bu yıl başında Eriha yakınlarında 154 dönümlük bir araziye el koymayı planladığını açıklamış ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti. Planlanan el koymanın 154 dönüm yerine 2 bin 342 dönüm olarak gerçekleşmesiyle İsrail'in 2014 Ağustosundan bu yana gerçekleştirdiği en büyük toprak gasbı olduğu kaydedildi.