İngiltere, Avrupa'daki sığınmacı kriziyle mücadele için yaklaşık 115 milyon sterlinlik ek acil finansman sağlayacağını açıkladı.

Sığınmacı krizinin ele alındığı Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi için Brüksel'de bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, diğer AB liderlerine çağrıda bulunarak Suriye ve komşularındaki insani ihtiyaçların karşılanması için ek finansman sağlamalarını istedi.

Cameron ülkesinin ise Suriye'deki sorun için 100 milyon sterlin, sığınmacı krizi için ise 14,5 milyon sterlin ek finansman ve yardım sağlayacağını kaydetti.

İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, duyurulan ek finansmanla Birleşik Krallık'ın Suriye'deki krize yönelik toplam maddi yardımının 1,12 milyar sterline ulaştığı bildirildi.

Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening, "Verdiğimiz yeni destekle gıda, temiz su ve barınma ihtiyacı olan insanların günlük yaşamlarını kotarmaları sağlanacak. Böylece hayatlarını riske atıp, Avrupa'ya tehlikeli yollarla seyahat etmeye çalışmayacaklar" dedi.

Suriye'ye ve Suriyeli sığınmacıların bulunduğu komşu ülkelere gidecek ek 100 milyon sterlinlik yardım arasında Türkiye'deki sığınmacılar da bulunuyor. İngiltere, Suriye'de çalışmalarını yürüten Dünya Gıda Programı'na 40 milyon sterlin verileceğini, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara da 5 milyon sterlinlik gıda yardımında bulunulacağını açıkladı.

İngiliz hükümeti ayrıca UNICEF, Birleşmiş Milletler ve Kızıl Haç gibi kuruluşlar aracılığıyla da Suriye ve komşu ülkelere yardım edeceğini duyurdu.     

İngiltere, AB'nin sığınmacıları yeniden yerleştirme programına katılmıyor ancak Suriye'ye komşu ülkelerdeki kamplardan 20 bin Suriyeli sığınmacıyı önümüzdeki 5 yıl içerisinde alacağını bildiriyor. İçişleri Bakanlığı ilk grup Suriyeli sığınmacının İngiltere'ye getirildiğini önceki gün açıklamıştı.