İngiltere'deki uluslararası insani yardım ve sivil toplum kuruluşları, Birleşik Krallık hükümetine, "sığınmacılar için daha fazlasını yapın" çağrısında bulundu.

Merkezi İngiltere'de bulunan yardım kuruluşu "Oxfam" ile sığınmacılarla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten Refugee Council'ın da aralarında bulunduğu toplam 13 yardım ve sivil toplum kuruluşu, "Güvenli bir liman? Hareket halindeki kişilerin korunmasında İngiltere'nin rolü" başlıklı ortak bir rapor yayımladı.

"Birleşik Krallık, savunmasız sığınmacı ve göçmenleri korumadaki başarısızlığıyla, kapısının önünde çekilen acılara göz yumuyor" ifadesine yer verilen raporda, Birleşik Krallık hükümetinin, şiddet, yoksulluk, savaş gibi çeşitli nedenlerden dolayı yerlerinden edilen dünyanın en savunmasız insanlarını korumada sorumsuz davrandığı vurgulandı.

Avrupalı hükümetlerin, 2015 yılında Avrupa'ya ulaşan yarım milyondan fazla sığınmacı ve göçmene yeterli müdahalede bulunamamasının, Birleşik Krallık'ın kapısının önündeki insani krize sebep olduğu belirtilen raporda, "Birleşik Krallık hükümetinin Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerdeki sığınmacılara sağladığı yardımlar yetersiz. Birleşik Krallık'ın payına düşen sığınmacılara güvenli bir liman sağlaması ile yasal statüleri ne olursa olsun, hareket halindeki kişilerin korunduğundan emin olmak için elinden gelen herşeyi yapma yükümlülüğü bulunuyor. Hareket halinde olan sığınmacılar için daha fazlasını yapın." ifadesi yer aldı.

Oxfam'ın İnsani Politika Birimi Müdürü Maya Mailer, Birleşik Krallık hükümetinin Avrupa'daki sığınmacı krizini başkalarının sorunuymuş gibi göstermeye çalıştığını kaydederek, "Ayrıca sığınmacı ve mültecilerle başka bir yerde ilgilenilmesi gerekiyormuş gibi davranıyor. Ancak umutsuz insanlar, güvenliğe ulaşmak için büyük riskler alacak. Birleşik Krallık, dünyanın en yoksul ve en savunmasız kişilerine güvenli bir liman sunabilmek için ahlaki sorumluluğunu hatırlamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Refugee Council İcra Başkanı Maurice Wren de, sığınmacı kriziyle mücadelede Avrupalı siyasetçileri yeterince siyasi liderlik ve manevi cesaret gösterememekle suçlayarak, "Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Avrupalı hükümetler, kendilerine şöyle dönüp bir bakıp, 'elimizden gelenin en iyisi bu mudur' diye sormaları gerekli." dedi.

İngiltere hükümeti, 2020'ye kadar ülkeye 20 bin sığınmacı kabul edeceğini ve bunları Suriye'ye komşu ülkelerdeki kamplardan alacağını açıklamıştı.