AA muhabirinin İngiltere Başbakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Müslüman Kardeşler'in İngiltere'deki aktivitelerinin incelendiği soruşturmanın raporu "yakın bir zamanda" açıklanacak ve rapordaki sadece "temel bulgular" kamuoyu ile paylaşılacak.

Başbakanlık, daha önce de raporun 2014 yılı sona ermeden yayımlanacağını, ertelenmediğini bildirmişti. İngiltere'nin, "Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olmadığı ve yasaklanması gerekmediği" sonucuna ulaştığı halde buna ilişkin raporunu açıklamayı Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ile ilişkileri ve dengeleri bozmamak için ertelediği iddia edilmişti.

İngiltere'nin diğer taraftan Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle bilinen ülkeleri raporla kızdırmak istemediği de belirtiliyor.

Başbakanlık kaynakları, "bazı ülkelerle ilişkileri ve dengeleri bozmamak için raporun ertelendiği" iddiasının doğru olmadığını, rapordaki bilgilerin toplanmasının ve soruşturmanın zaman aldığını bildirdi.

Raporun belli bir kısmının kamuoyu ile paylaşılma kararı da İngiltere'nin ülkelerin olası tepkileriyle ilgili endişesine dayandırılıyor.

Raporda, Müslüman Kardeşler'in "terör örgütü" ilan edilmesi ve yasaklanması gerektiğinin belirtilmesi beklenmiyor. Ancak Müslüman Kardeşler ile bağlantılı bazı kişi ve kuruluşların İngiltere'deki mal varlıklarına el konulabileceği, bu kuruluşlarla ilgili soruşturmalar açılabileceği ve özellikle finansal aktivitelerinin yasaklanabileceği belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için kurulan komisyonun başkanlığını İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yaptı.

Komisyonun soruşturduğu ve Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle bilinen bir kuruluş da "Britanya Müslüman Birliği" oldu. Ömer El Hamdun'un başkanlık ettiği ve Irak'ın 2003'teki işgaline karşı yaptığı protestolarla tanınan kuruluş, raporun Müslüman Kardeşler'in İngiltere'de yasaklanması gerektiğini önermeyeceği tahmininde bulunmuştu.

İngiltere Başbakanlığı'ndan soruşturmaya ilişkin geçen yıl nisan ayında yapılan açıklamada, "Endişeler ve şiddet içerikli aşırıcılıkla bağlantısı olduğu iddiaları dikkate alındığında, Müslüman Kardeşler'in neyi savunduğunu, amaçlarına nasıl ulaşmak istediğini ve bunun İngiltere için ne anlama geldiğini daha iyi anlamak, kesinlikle doğru ve tedbir amaçlı olacaktır" denilmişti.