İngiltere Adalet Bakanı Michael Gove, geçen haftaki AB zirvesinde, ülkesinin üyelik koşulları ile ilgili varılan anlaşmanın yasal açıdan bağlayıcı olmadığını savundu.

Hükümet içinde İngiltere'nin AB'den ayrılmasından yana olduğunu açıklayan ilk isim olan Gove İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuştu.

Anlaşmanın Avrupa Adalet Divanı tarafından bozulabileceğine dikkati çeken Adalet Bakanı Gove, "Anlaşmanın uluslararası yasal bir beyan olduğunu düşünüyorum. Bazı bölümlerinde yasal zorunluluk var. Avrupa Adalet Divanı, AB sözleşmelerinin anlamını açıklar. Bu anlaşma, sözleşme değişikliğiyle şekillenene kadar Divan'ı bağlamıyor. Tek dile getirebileceğim gerçekler, mevcut sözleşmeler değiştirilene kadar bu anlaşmanın Avrupa Adalet Divanı'nı bağlayıcı bir yanının bulunmadığı ve bu değişikliklerin ne zaman gerçekleşeceğini de bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"İDDİALAR DOĞRU DEĞİL"

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise, Gove'un iddiaları reddedilerek, "Anlaşmanın yasal bağlayıcılığı olmadığı iddiaları doğru değil. İngiltere'nin AB ile yaptığı yeni anlaşma değiştirilemez uluslararası yasal bir karar ve yasal zorunluluğu bulunuyor" ifadesi kullanıldı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olduğunun altını çizmiş, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da, 28 üyenin onayıyla varılan anlaşmanın "İngiltere'nin özel statüsünü kuvvetlendirdiğini ve yasal bağlayıcılığı olduğunu" vurgulamıştı.

Cameron’ın, ülkesinin üyelik koşullarını değiştirmeye yönelik AB üyesi ülkeler ve Brüksel ile 9 ay boyunca yürüttüğü müzakereler geçen hafta yapılan AB zirvesinde varılan anlaşma ile tamamlamıştı.

AB içinde serbest dolaşıma izin veren Schengen Anlaşması’nın dışında bulunan ve ortak para birimi avro yerine kendi para birimi sterlini kullanan İngiltere, halihazırda bir tür özel statüye sahip. Yeni anlaşma ile İngiltere, bu ayrıcalıklarını sürdürme, ulusal egemenliğini pekiştirme ve AB içi göçmenlerin sosyal güvenlik sistemi üzerinde oluşturduğu yükü hafifletecek düzenlemeleri yapma sözünü aldı.

REFERANDUM 23 HAZİRAN'DA

Cameron, geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidara gelmesiyle, ülkesinin AB üyeliğini referanduma götürme sözü vermişti. İngiltere’de, 23 Haziran’da yapılacak referandumda halka "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.