İngiltere, Fransa'daki Calais kampına ulaşmış ancak İngiltere'de ailesi bulunmayan, Suriyeli veya Sudanlı olmayan genç sığınmacıların ülke topraklarına kabul edilmeyeceğini açıkladı.

İngiltere İçişleri Bakanlığının güncellediğini duyurduğu yönetmelikte, Calais kampında, "yüksek oranda cinsel istismar riski altında bulunan", "15 ve 15 yaşın altındaki tüm Suriyeli veya Sudanlılar" ve "12 yaş ve 12 yaş altındaki tüm milletlerden" çocukların ülkeye alınacağı kaydedildi.

Bakanlık, "İngiltere'de yakın akrabaları veya ailesi bulunan tüm çocukların ülkeye kabulünün değerlendirildiğini" hatırlatarak tüm çocuklar için "Avrupa'ya 20 Mart 2016'dan önce" ve "Calais kampına 24 Ekim 2016'dan önce" ulaşmış olması kriterleri getirildiğini açıkladı.

Ada yönetimi, mevcut halde İngiltere'de akrabası bulunan refakatsiz çocukları "hızlı transfer aile birleştirme programı" çerçevesinde ülke topraklarına kabul ediyor. Program kapsamında bu yıl Fransa'dan İngiltere'ye şimdiye kadar 250 refakatsiz sığınmacı çocuk kabul edildi.

KARAR TEPKİYLE KARŞILANDI

Bu arada hükümetin yeni kararı, sığınmacılara yardımda bulunan kuruluşlar ve bazı siyasiler tarafından eleştirildi.

İngiliz Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarasının Liberal Demokrat Partili üyesi Shas Sheehan, yeni kuralları "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Calais'deki sığınmacıların hakları için kampanya çalışmalarında bulunan Sheehan, söz konusu yeni uygulamanın, diğer milletlerden gelen genç sığınmacıları şoke edeceğini söyleyerek "Bu çok gaddarca. İnsanlar yıkılacak. Neden böyle bir kriter getirildiğine dair hiçbir fikrimiz yok." ifadelerini kullandı.

Calais'de kalan refakatsiz çocuk sığınmacıları İngiltere'deki akrabalarıyla bir araya getirme çalışmalarında bulunan İngiliz yardım kuruluşu "Citizens UK"in Direktörü Janet Darley de hükümeti, verdiği sözleri yerine getirmemekle suçlayarak "Birleşik Krallık, Avrupa'daki savunmasız çocuk sığınmacılara yönelik taahhüdünde affedilemez şekilde geri adım atıyor." dedi.

Darley, geçen ay tahliye edilen Calais kampında, tahliye sırasındaki refakatsiz çocukların yaklaşık yüzde 40'ının Eritreli veya Afgan olduğunu tahmin ettiklerini vurgulayarak "İçişleri bakanı, bu milletlerden çocukların ülkeye alınmasını göz ardı ederek birçok savunmasız çocuğa yardım sağlanmasını rastgele engellemiş ve Birleşik Krallık'ın Calais'deki refakatsiz çocukların yarısını alacağı sözünde durmasını da imkansız hale getirmiş oluyor." diye konuştu.

Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampı, bu ay başındaki son tahliyeyle tamamen boşaltılmıştı. Sığınmacılar, Fransa genelindeki sığınmacı merkezlerine gönderilmişti.

Kampın tahliyesine 24 Ekim'de başlanırken, İngiltere'de bulunan ailelerine ulaşmak isteyen çocukların götürüldükleri merkezlerde yapılacak mülakatlardan sonra ailelerine gönderileceği duyurulmuştu. Ailelerine ulaşılamayan çocukların bakımının ise Fransa tarafından üstlenileceği kaydedilmişti.