AB Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, "1 Aralık'ta ödeme olmazsa 2,1 milyar avroya gecikilen ilk günden itibaren faiz işlemeye başlayacağını" ifade etti.

AB Komisyonu üye ülkelerin ortak bütçeye yapacakları katkıyı geçen ay son ekonomik verilerle ve farklı bir sistemle yeniden hesaplamış ve İngiltere'den 1 Aralık'a kadar 2,1 milyar avro ödemesini talep etmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 23-24 Ekim'deki AB zirvesinin ardından Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Faturayı 1 Aralık'ta ödemeyeceğim" ifadesini kullanmıştı.

AB Komisyonu sözcülerinden Jakub Adamowicz, geçmişte hiçbir üye ülkenin AB ortak bütçesindeki payını ödememesi durumunun yaşanmadığını belirtti.

İtiraza konu olan diğer bazı ödemelerin genellikle Avrupa Adalet Divanı tarafından kesinleştirildiğini hatırlatan Adamowicz, üye ülkelerin ödemelere itirazı nedeniyle Avrupa Adalet Divanı'na giden çoğu davayı AB Komisyonu'nun kazandığını kaydetti.

Adamowicz, vadesinde ödeme yapılmayan durumlarda AB antlaşmaları gereği gecikilen ilk günden itibaren ana rakama faiz işlemeye başladığını ve faiz oranının, ilgili ülkedeki kısa vadeli hazine borçlanma faizine 2 puan eklenerek belirlendiğini ve faiz oranının gecikilen her ay yüzde 0,25 artırıldığını bildirdi.

Bu durumda İngiltere 2,1 milyar avroluk AB faturasını 1 Aralık'ta ödemezse ve Avrupa Adalet Divanı'nca haklı görülmezse ilk ay için yaklaşık yüzde 2,5 faiz ödeyecek ve bu oran gecikilen her ay çeyrek puan artacak.

HOLLANDA, İTALYA, YUNANİSTAN, KIBRIS RUM KESİMİ, MALTA, BULGARİSTAN, İRLANDA VE LETONYA'YA DA EK BÜTÇE TALEBİ...

AB'nin üye ülkelerin milli gelirlerini hesaplama yöntemini değiştirerek kayıt dışı ekonomiyi ve Ar-Ge yatırımlarını daha fazla dikkate alması nedeniyle İngiltere ve Hollanda yeni faturalarla karşılaşırken Almanya, Fransa, Danimarka, Polonya ve Avusturya bundan karlı çıkarak bütçeden iade yapılacak üye ülkeler arasında yer almıştı.

AB kurallarına göre 1 Aralık'a kadar ödenmesi gereken, üye ülkelerin ortak bütçeye katkılarını güncelleyen faturadan İngiltere'nin payına 2 milyar 125 milyon avro, Hollanda'nın payına 642,7 milyon avro düşmüştü.

Komisyon ayrıca İtalya'dan 340,1 milyon avro, Yunanistan'dan 89,4 milyon avro, Kıbrıs Rum Kesimi'nden 42,4 milyon avro, Malta'dan 13,1 milyon avro, Bulgaristan'dan 7 milyon avro ve İrlanda ve Letonya'dan 6,5'er milyon avro talep etmişti.

AB Komisyonu buna mukabil ortak bütçeden Fransa'ya 1 milyar 16,3 milyon avro ve Almanya'ya 779,2 milyon avro geri ödeme yapacağını açıklamıştı.

Komisyon'un hesaplamalarına göre ortak bütçeden iade alacak diğer üye ülkeler arasında 321,4 milyon avroyla Danimarka, 316,7 milyon avroyla Polonya, 294,3 milyon avroyla Avusturya, 180,5 milyon avroyla Finlandiya, 170,5 milyon avroyla Belçika, 168,9 milyon avroyla İspanya, 132,8 milyon avroyla İsveç, 90,9 milyon avroyla Lüksemburg, 60,2 milyon avroyla Slovakya, 32,5 milyon avroyla Hırvatistan, 32,4 milyon avroyla Macaristan, 31,4 milyon avroyla Romanya, 21,6 milyon avroyla Çek Cumhuriyeti, 18,2 milyon avroyla Litvanya, 17,9 milyon avroyla Slovenya, 6,4 milyon avroyla Estonya ve 0,5 milyon avroyla Portekiz bulunuyor.