Uluslararası insan hakları örgütleri, Avrupa'da sığınmacılara yönelik saldırıların önlenmesini istedi.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) ile Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonunun (ECRI), "21 Mart Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü" dolayısıyla yaptığı ortak açıklamada, Avrupa'da sığınmacılara karşı saldırıların arttığına işaret edilerek bu saldırılardan bazılarının "ölümcül" olduğu vurgulandı.

Etnik, dini ve kültürel farklılıklara dayalı düşmanlıktan kök alan nefret suçunun sadece aşırı gruplar tarafından değil, siyasiler, medya ve sosyal medya üzerinden açık bir şekilde ifade edildiği belirtilen açıklamada, "Bu söylemler, etnik ve dini azınlıklara karşı hoşgörüsüzlüğü artırmaktadır. Hükümet ve devlet otoriteleri, acil ve kararlı bir şekilde harekete geçmelidir." ifadesi kullanıldı.

Sığınmacıların Ege Denizi'nde boğulduğu ve hayatlarını riske atmaya devam ettikleri hatırlatılan açıklamada, insanların hayatlarını ve onurlarını korumak yükümlülüğünü genişletme zamanı olduğu kaydedildi.

Sığınmacılara, mültecilere ve göçmenlere karşı yabancı düşmanlığı içeren saldırılara güçlü karşılık verilmesi istenen açıklamada, "Hükümetleri ve devlet otoritelerini uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Direktörü Michael O'Flaherty, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sığınmacı kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek "Irk ayrımcılığının tasfiye edilmesi daha önce hiç bu kadar öncelikli olmamıştı. Bu tehdit devam ettiği sürece, kıtamızda, dışlanmanın zerresinin kökünü kazımalıyız ve dışlanmış grupların marjinalleşmesine izin vermemeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu Dönem Başkanı Christian Ahlund da nefret suçunu önlemenin ve cesaretini kırmanın çok önemli bir görev olduğunu ifade ederek ön yargıların daha fazla yayılmasını önlemek için insan hakları eğitimi verilmesi önerisinde bulundu.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Michael Link de bütün ırkçılık, yabancı düşmanlığı manifestoları, hoşgörüsüzlük ve nefret suçlarına karşı acil ve hızlı bir cevap vermesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, "21 Mart'ı, 1966 tarihinde Güney Afrika'da ırkçı sistemi protesto ederken öldürülen 69 kişinin anısına "Uluslararası Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Günü" olarak ilan etmişti.