Suriye'de 2011 Mart ayından bu yana Esed güçlerinin saldırılarında ve muhalif grupların kendi aralarındaki çatışmalarda 221 bin 580 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) yayımladığı raporda, 2011 Mart ayından 2015 Ekim ayı sonuna kadar rejim güçleri, silahlı muhalifler, terör örgütü DAEŞ, Nusra Cephesi, koalisyon ve Rus ordusuna ait savaş uçaklarının saldırılarında 221 bin 580 sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Ölenler arasında 20 bin 297 çocuğun bulunduğu kaydedilen raporda, ''Rejim güçlerinin saldırılarında 18 bin 858 çocuk, silahlı muhaliflerin saldırılarında 603, diğer silahlı grupların saldırılarında 354, DAEŞ'in saldırılarında 229, Rus uçaklarının saldırılarında 86, koalisyon güçlerinin saldırılarında 75, Kürt güçlerinin saldırılarında 46 ve Nusra Cephesi'nin saldırılarında da 46 çocuk yaşamını yitirdi. Esed güçlerinin tutuklu merkezlerinde 11 bin 644, DAEŞ'in 22, Kürt grupların 15, silahlı muhaliflerin 15 ve Nusra Cephesi'nin işkenceleri sonucunda 12 kişi hayatını kaybetti'' denildi.

''RUS UÇAKLARININ SALDIRILARINDA 263 KİŞİ ÖLDÜ''

Ülkenin çeşitli kentlerinde olayları haberleştirmeye çalışan 503 basın görevlisinin yaşamını yitirdiği işaret edilen raporda, Şam yönetimine bağlı güçlerin sivil yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılarda 180 bin 877 kişi, silahlı grupların saldırılarında 2 bin 669, bilinmeyen grupların saldırılarında 2 bin 2, DAEŞ'in bin 712, Kürt grupların saldırılarda 379, Nusra Cephesi'nin saldırılarında 349, Rus uçaklarının saldırılarında 263 ve koalisyonun güçlerinin saldırılarında ise 251 sivilin yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Hükümet, silahlı muhalif gruplar, DAEŞ, Nusra, Kürt ve Rus uçaklarının saldırılarında 570 sağlık çalışanın öldüğü belirtilen raporda, SNHR'nin Suriye'de saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin ad, soyad ve doğum tarihi olmak üzere görüntülü ve fotoğraflı olarak belgelediği aktarıldı.

10 ÖLÜ, 25 YARALI….

Diğer yandan Esed güçlerinin başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine kara ve havadan düzenlediği saldırılarda 10 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı bildirildi.

AA muhabirinin Duma ve Arbin'deki sivil savunma yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Esed güçleri, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yer alan Duma ilçesi ile Arbin beldesine uçaklarla, havan topu ve füzelerle saldırdı. Saldırılarda 10 kişi yaşamını yitirdi, 25 kişi yaralandı.

Sivil savunma ekipleri, enkaz altından aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yaralı çıkarttı. Yetkililer, yoğun saldırılar nedeniyle halkın dışarı çıkmaya korktuğunu söyledi.

Duma'da saldırı bölgesindeki bir görgü tanığı, ''Burası, rejim ve Rus güçlerinin bölgeye düzenlediği saldırılar sonucunda yıkıldı. Bugün ateşkes anlaşması hakkında konuşuyorlar. Eğer ateşkesten bahsediyorsanız önce ateşkesi sağlamak, çocuk ve kadınların ölmesini engellemek gerekiyor. Sabahtan bu yana Duma ilçesine havan topu mermisi yağıyor'' dedi.

Bu arada Şam'daki yerel aktivistler, rejimin saldırılarından sonra muhaliflerin de başkent Şam'da Esed güçlerine ait merkezleri havan toplarıyla vurduğunu ve saldırılar sonucunda çok sayıda aracın hasar gördüğünü aktardı.

Muhaliflerle Esed güçleri arasında dün Duma'da ateşkesin sağlanması için gayriresmi bir anlaşma yapıldığı bildirilmişti.