Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), 57 ülkede eş zamanlı yapılan operasyonlarda yaklaşık 10 bin tondan fazla kaçak gıda ürünü ve bir milyon litreden fazla içeceğe el konulduğunu açıkladı.

INTERPOL’den yapılan yazılı açıklamada, "Opson 5" kod adlı operasyonda ele geçirilen kaçak gıda ve içeceklerin insan sağlığı açısından ciddi tehdit ve tehlike oluşturduğu belirtildi.

Operasyonlarda el konulan gıdalar arasında Sudan’ın başkenti Hartum’da 9 ton suni gübre ihtiva eden şeker, İtalya’da bakır sülfat ile boyalı 85 bin ton zeytin ve Hindistan’da yine insan sağlığına uygun olmana 30 ton daha eti yer aldı. Yunanistan’da sahte içki üreten üç imalathane kapatılırken buradaki 7 bin 400 sahte içki şişesine el konuldu. Yine operasyonlarda İngiltere’de 10 bin litre, Burundi’de ise 36 bin litre kaçak alkol bulundu.

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile işbirliği içinde Kasım 2015 ve Şubat 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen operasyonlarda çok sayıda kişinin tutuklandığı ve kaçak şebekenin çökertildiği ifade edilen açıklamada, operasyonların hala sürdüğü kaydedildi.