Irak ile İngiltere arasında terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadelede mutabakat muhtırası imzalandığı bildirildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, başkent Bağdat'ta 3. Irak-İngiliz Ticaret Bakanları Toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, toplantıda, ileriki dönemde Irak ile İngiltere arasında istişarelerin devam etmesi ve terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde Irak hükümetinin desteklenmesinin yanı sıra reformlar, ülkenin bütünlüğü, güvenliği ve istikrarının desteklenmesini de içeren mutabakat muhtırası imzalandığı kaydedildi.

Mutabakat muhtırasının imzalandığı toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkilerin desteklenmesi, terör ve terörün bölgeye yönelik tehditleri ile terör örgütü DAEŞ ile mücadelede güvenlik, istihbarat ve askeri koordinasyon, terörden kurtarılmış bölgelerin yeniden inşasına katkının zorunluluğunun da ele alındığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, toplantıda, yatırım ve ticaretin desteklenmesi, enerji, elektrik, petrol, gaz, sağlık, çevre konularında işbirliği, deneyimlerin alış verişi ile bankacılık ve finans sektörünün geliştirilmesi, Irak'taki Türk güçleri, Suriye krizi ve krizin siyasi yollarla çözülmesi ile oradaki savaşın sonlandırılmasının da görüşüldüğü bildirildi.

3. Irak-İngiliz Ticaret Bakanları Toplantısı'nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'nin, ülkesinin karşılıklı menfaat ve ortak çıkar esasları üzerine ticari ilişkileri geliştirmeye devam etmekte kararlı olduğunu belirttiği de ifade edildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin daha önce Türkiye'yi ziyaretinde destek talep etmesi üzerine, Peşmerge ve yerel grupların eğitimi için bölgeye gönderilen Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş ve 150 askerle yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 10 Aralık'ta, Bağdat'ta Irak Başbakanı İbadi ile de görüşerek Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını ele almışlardı. İbadi'ye, Türkiye'nin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu, terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde yanında olacağı aktarılmıştı