Irak'ta ordu birliklerinin, ülkenin batısındaki Enbar iline bağlı Felluce'nin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması hedefiyle üç gündür devam eden operasyon kapsamında 19 bölgede kontrolü yeniden sağladığı bildirildi.

Irak devlet televizyonunun içişleri ve savunma bakanlıklarının açıklamalarına dayandırdığı haberde, ordu, terörle mücadele güçleri, polis, Haşdu Şabi ve aşiret birliklerinden oluşan ortak güçlerin, Felluce'nin DAEŞ'ten kurtarılması hedefiyle çeşitli bölgelerde operasyonlar düzenlediği belirtildi.

Üç gün önce başlayan operasyonlar kapsamında Felluce'nin batısı ile el-Kerme'nin güneyinde yer alan, Es-Subeyhat, el-Heşabi, el-Lifiyye, Mahazin el-Kerame, el-Buude, Cemile, el-Buhadid, en-Nasır ile çimento, şeker, zeytin ve şampuan fabrikaları bölgelerinde kontrolün yeniden sağlandığı ifade edilen açıklamada, ayrıca Felluce'nin doğusundaki, Kerme belediye meclisi, Nayid Ulya, el-Luheyb, es-Sahva, el-Buayid, el-Harariyyet ile kuzeyindeki es-Secer ve el-Buşcel geçiş noktasında da ordu birliklerinin kontrolü sağladığı kaydedildi.

DAEŞ militanlarını bölgede abluka altına almak için operasyonların ilk üç günde, Felluce'nin çevre bölgelerinde yoğunlaştığı aktarıldı.

Felluce'deki DAEŞ birliklerini hedef alan havadan ve karadan operasyonlar düzenlendiği kaydedilen açıklamada, çatışmalarda sivillerin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kerme Kaymakamı Ahmed ed-Duleymi ise DAEŞ'in Felluce ve Kerme'de yaklaşık 400 aileyi abluka altında tuttuğunu söyledi.

Enbar ili güvenlik komitesi üyesi Raci' Berekat ise Felluce'deki operasyonlarda aşiretlere bağlı bir alayın komutanı Münir Saray el-İsavi'nin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Irak güçleri, Enbar'a bağlı Felluce'yi 2014 yılından beri kontrolünde bulunduran DAEŞ'ten geri almak için 3 gün önce operasyon başlatmıştı. Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin operasyonda yer alması ülkedeki Sünnilerde endişeye neden oldu.