Irak Parlamentosu'nun Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığını reddettiği bildirildi.

Irak Parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, meclisin 180 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirdiği oturumda Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığının reddedildiği ve bu askerlerin "acilen" çekilmesi yönünde oylama yapıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Cuburi'nin meclisin Irak'ın egemenliğine karşı herhangi bir ihlal ve müdahaleyi reddettiğini ve IŞİD'e karşı mücadelede meşru her çabayı memnuniyetle karşılayacaklarını savunduğu aktarıldı.

Irak'ta Peşmerge ve çoğunluğu Musullu Arap Sünnilerden oluşan Türkmen, Kürt, Yezidi ve Hıristiyan gönülleri de içerisinde barındıran Haşdi'l Vatani'nin eğitimi için Musul'a yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan "Zilikan" askeri eğitim kampında Türk askeri birliğinin görev değişimi geçen cuma günü gerçekleşmişti. Söz konusu bölgeye 150 civarında asker karayolu ile gönderilmişti. Birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.