Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Suriye'deki Türkmenlerin, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ve YPG'nin baskılarıyla yerlerinden edildikleri iddialarına ilişkin, Suriye'de yer alan Türkmen coğrafyasının daha önceden bölgedeki İŞİD varlığı sebebiyle bombalandığını ve bunun Türkmenlerin bölgeden ayrılmasına sebep olduğunu söyledi.

Salihi, merkezi İngiltere'de bulunan "Türk Dünyası Dayanışma Platformu" adlı sivil toplum organizasyonunca başkent Londra'daki Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen halka açık toplantıda konuştu.

Toplantı öncesinde AA muhabirine, Uluslararası Af Örgütü'nün PYD ile askeri kanadı YPG'nin, Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirmesi yönündeki raporuna ilişkin açıklamada bulunan Salihi, bölgede belli bir siyaset uygulandığını dile getirdi.

Terör örgütü İŞİD'i "siyasi bir proje" olarak tanımlayan Salihi, Irak'taki Türkmenlerin yaşadığı Telafer ile Suriye'de Türkmenlerin yaşadığı Tel Abyad kentlerinin birbirine benzerliğine dikkati çekti.

Salihi, "İŞİD gelip bölgede harita çiziyor. Bu birilerinin menfaatine oluyor. Bu haritalarda da özellikle Türkmenlerin üzerini çiziyor. Öyle bir siyaset uygulanıyor ki, Telafer'e İŞİD belasının getirilmesinde bir gaye var. O da çizilen haritadır. Suriye'deki Türkmen coğrafyası Tel Abyad'a da İŞİD geldi. Ondan sonra bu bölgede İŞİD bombalanıyor, bu nedenle Arap ve Türkmenler bölgeden çıkıyor. Ardından PYD, PKK silahlanıyor, bölgeye geliyor, Türkmenler yok, Araplar yok. 'Tel Abyad' bizimdir deniyor" dedi.

"İŞİD İLK TÜRKMENLERE SALDIRDI"

Salihi, İngiltere'de yaşayan Türkler, Irak Türkmenleri ve Azerilerin yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada da Irak Türkmenlerini ilgilendiren gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Iraklı Türkmenlerin bölge siyasetinden sürekli etkilendiğini vurgulayan Salihi, Iraklı Tükmenlerin yaşadıklarını Suriyeli Türkmenlerin de yaşadığını dile getirdi.

Salihi, terör örgütü İŞİD'in herkesten önce Türkmenleri hedef aldığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

“İlk Türkmenlere sonra Yezidilere ve Hristiyanlara saldırdı. Duruma baktığımızda, kamuoyunda, Batı ülkeleri platformunda Türkmenlerden hiç bahsedilmiyor. Türkmenlerden bahsedilmemesi sıradan bir mesele değil, o nedenle biz artık Batı ülkelerinin kapılarını çalmaya ve sorunlarımızı dile getirmeye başladık. Batı ülkelerinde Türkmen lobisinin zayıf olduğunu görüyoruz. Sesimizi Batı'da duyurmakta fayda var. Bu kapsamda burada İngiliz yetkililer ile bir araya geldik. Aynı çalışmaları Almanya'da da sürdüreceğiz."