Irak İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, "AB ve Irak'ın ikili işbirliği kapsamında, kurulacak istihbarat merkezi için taraflar arasında anlaşma sağlandı. Söz konusu anlaşmaya Irak İçişleri Bakanı Muhammet el Gaban ve AB'den gelen güvenlik heyeti arasında yapılan görüşme sırasında karar verildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen İçişleri Bakanı Gaban, "Bu anlaşmada önemli olan alınan kararların hayata geçirilmesi ve sürekli bir şekilde karşılıklı bilgi ve istihbarat akışının sağlanmasıdır" dedi.

Irak ve Suriye'deki birçok teröristin Avrupa ülkelerinden geldiğine dikkati çeken Gaban, "Bölgedeki binlerce terörist yüzden fazla ülkeden geldi. Söz konusu kişilerin gelişini engellemede çok başarılı olunamadı. Tam tersine, Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'ye geçişlerinde kolaylık sağlandı. Bu yüzden Birleşmiş Milletler tarafından alınan güvenlik kararlarının hayata geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Birçok sosyal paylaşım sitesinin örgüt tarafından eleman kazanmak için kullanıldığını hatırlatan Gaban, "AB ülkelerinin bu siteleri ve hücreleri takip altına alarak, geçişleri engellemesi gerekiyor" dedi.

Öte yandan misafir heyetin başkanlığını yapan AB Dış İlişkiler Servisi Kuzey Afrika ve Ortadoğu Direktörü Christian Berger ise teröristlerin gittikleri ülkelerden geri dönmesinin çok endişe verici olduğunu belirterek, "Söz konusu kişiler uyuyan hücreleri aktifleştirip, beyin yıkama metodu ile örgüte eleman kazandırabilir" ifadelerini kullandı.