Irak'ta sıcak hava dalgası, özellikle sığınmacı ailelerin çocuklarını tehdit ediyor.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Fadıl el-Garravi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Irak'ta 3 milyon 500 bin insanın "terör saldırıları sonucu" yerini terk ederek, ülke içerisinde başka bölgelere sığındığını belirtti.

Bu çerçevede ülkede "büyük bir insanlık krizinin" yaşandığını ifade eden Garravi, söz konusu sorunun en çok çocukları etkilediğini vurguladı.

"Sığınmacı çocukların sayısı 1 milyon 600'a ulaştı" diyen Garravi, bu çocukların artan sıcaklar ile temiz su, yiyecek ve çocuk maması sıkıntısı nedeniyle "ölüm tehlikesiyle" karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Sığınmacı çocukların ekseriyetinin "yeni doğmuş bebek" olduğunu aktaran Garravi, "Bebeklerin çoğu annelerinin kötü beslenmesinden dolayı yeterince beslenemiyor. Son günlerde 4 çocuk hayatını kaybetti" bilgisini paylaştı.

"KAMP DIŞINDAKİLERİN DURUMU DAHA DA KÖTÜ"

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Selame el-Hafaci de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede hava sıcaklığının gittikçe arttığına değinerek, "Sıcakların artması, soğutucuların olmadığı konteyner kentlerde yaşayan çocukların hayatını tehdit ediyor" dedi.

Göç ve Göçmen Bakanlığının bazı sığınmacı ailelere vantilatör dağıttığını ancak tüm ailelerin bundan yararlanamadığını dile getiren Hafaci, bölgede elektrik sıkıntısının da yaşandığını, bunun da sorunu daha da artırdığını anlattı.

Hafaci, kampların dışında kalan ailelerin durumunun çok daha kötü olduğunu da vurguladı.

Musul, Kerkük, Tikrit, Enbar ve Diyala kentlerinde, terör örgütü DAEŞ saldırılarından kaçarak, ülke içiresinde sığınmacı konumuna düşen binlerce Iraklı aile, kaldıkları çoğunluğu derme çatma kamplarda, zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, ülke içerisinde sayıları 4 milyonu aşan sığınmacıların 1,5 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

Öte yandan Irak'ta hava sıcaklığı dün Bağdat'ta 48 dereceye ulaşmış, Basra kentinde ise 50 dereceyi 
aşmıştı.