Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammed, terör örgütü IŞİD'in elindeki bölgelerin güvenlik güçleri tarafından geri alınmasından sonra 600 bin iç göçmenin evlerine döndüğünü belirtti.

Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD'in elinden kurtarılan bölgelere, geri dönüşlerin devam ettiğini belirterek, "Bakanlığımızın kayıtlarına göre, Irak ordusu ve diğer güvenlik güçlerinin operasyonları sonrası IŞİD'in elinden kurtarılan bölgelere geri dönen iç göçmen sayısı 110 bin aileye yani yaklaşık 600 bin kişiye tekabül ediyor." dedi.

Geri dönüşlerin hızlandırılması için çeşitli hazırlıklar ve gerekli çabaların sarf edildiğini aktaran Muhammed, yeterli desteğin sağlanmasının ardından 400 bin iç göçmenin daha evlerine dönmesini öngördüklerini dile getirdi.

Muhammed, "Eğer bu yönde başarılı adımlar atılırsa, evlerine geri dönen iç göçmen sayısı 1 milyona ulaşacaktır." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü IŞİD'in Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ve diğer bölgeleri ele geçirmesinin ardından, 3 milyonun üzerinde kişi evlerini terk edip güvenli bölgelere sığınarak iç göçmen durumuna düşmüştü.