Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak’ta radyoaktif maddelerin kayıp olduğuna ilişkin raporların farkında olduklarını belirtti. Bakanlık açıklamasında,  IŞİD ya da başka bir militan grubunun kayıp maddeleri ele geçirdiğine dair bir işaret olmadığını söyledi.

ABD merkezli firma Weatherford, geçen yıl Kasım ayında Irak’taki bir depodan çalınan “oldukça tehlikeli” radyoaktif maddelerden sorumlu ya da yükümlü olmadıklarını belirtti. Firma, Reuters’a yaptığı açıklamada “Weatherford’un bu konuda hiçbir sorumluluğu veya yükümlülüğü yoktur. Çünkü biz, kaynaklara veya kaynakların saklandığı depolara sahip değiliz ya da kontrol etmiyoruz" dedi. Firma, sorumluluğun tamamen İstanbul merkezli bir Türk firmasında olduğunu iddia etti. Weatherford, Iraklı yöneticilerin konunun muhattabı olduğunu iddia ettiği firmanın denetlenmesi ve doğrulama yapılması gerektiğini de söyledi.

"Kayıp radyoaktif maddelerden hiçbir iz yok"

ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu radyoaktif maddelerin Basra yakınlarındaki bir depodan çalındığını ama IŞİD ya da başka bir militan grubun ele geçirdiğine dair bir bilgi olmadığını açıkladı. "Elbette ki bu haberleri ciddiye almaya ve konuyu yakından takip etmeye devam ediyoruz” diyen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, kayıp olan maddelerin “kirli bomba" yapımında kullanılabileceği iddialarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Çalınan maddelerin Ir-192 isimli madde olduğu öğrenildi.

Ir-192 nedir?

Ir-192 “kapsülleri” yani radyoaktif iridyum, aslında kanser tedavisinde kullanın bir madde. Aynı zamanda Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2. kategori olarak belirlenen radyoaktif kaynaklardan biri. Bu maddenin silah olarak kullanıldığında insana kalıcı zarar verebileceği, yakından maruz kalan biri için ise ölümcül olabileceği biliniyor. Fiziksel zararlarının yanı sıra çevre için de çok zararlı olduğu ifade ediliyor.