Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın geçmişte nükleer silah geliştirmek için faaliyetler yürüttüğünü bildirdi.

UAEA Yönetim Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılan raporda, İran'ın nükleer faaliyetlerinin askeri boyutunun incelendiği belirtildi. Değerlendirme aşamasında olduğu kaydedilen söz konusu raporda, İran'ın geçmişte nükleer silah yapmak için çalıştığı vurgulandı.

Raporda Tahran yönetiminin 2003 öncesinde nükleer silah üretmek için koordineli bir çalışma yürüttüğü ve bazı faaliyetlerin 2009'a kadar uzandığı ifade edildi. Raporda, İran'ın 2009 sonrasında nükleer silah geliştirmek için faaliyet yürüttüğüne ilişkin inandırıcı deliller bulunmadığı belirtildi.

Faaliyetlerin fizibilite, teknik yeterlilik ve bilimsel çalışmaların ötesine geçmediği belirtilen raporda, İran'ın nükleer faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulması için gerekli bilgi ve belgeleri sağlamadığı vurgulandı.

UAEA Başkanı Yukiya Amano, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer faaliyetlerinin açıklanan bilgiler kapsamında barışçıl olduğunu, açıklanmayan konularda şüphelerin devam ettiğini söylemişti.

ABD ve diğer bazı ülkeler, İran'ın geçmişteki nükleer faaliyetlerinin askeri boyutunun bulunduğu iddialarını gündeme getirmiş ve bu konuda ayrı bir rapor hazırlanması için İran ile UAEA arasında 14 Temmuz'da "Yol Haritası" anlaşması yapmıştı.

Söz konusu rapor, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılıp, kaldırılmamasında belirleyici rol oynayacak.

UAEA Yönetim Kurulu, 15 Aralık'ta özel bir toplantı yaparak raporun bulgularını ele alacak.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında Viyana'da 14 Temmuz 2015 tarihinde varılan nükleer anlaşmaya göre İran nükleer faaliyetlerini sınırlandıracak, bunun karşılığında yaptırımlar kaldırılacak.