İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in 15 Ocak'ta başlayacak nükleer müzakereler öncesi ikili görüşmesine ilişkin, "Görüşmeler çok yoğun ve ciddi geçti, bütün konular masaya yatırıldı" dedi.

Kerry ve Zarif, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yeniden başlayacak nükleer müzakereler öncesi İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi.

Arakçı, "Bugünkü görüşmenin bakanlar seviyesinde olması yarın bakan yardımcıları seviyesinde başlayacak olan görüşmelere rehberlik edecek" dedi.

Görüşmelerde herhangi bir aşama kaydedilip kaydedilmediği sorusu üzerine Arakçı, "Şu an yorum yapmak için çok erken ancak görüşmeler çok yoğun ve ciddi geçti, bütün konular masaya yatırıldı" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Kerry ile yapacağı ikili görüşmenin, tarafların anlaşmaya varması konusunda süreci hızlandıracağını söylemişti.

Kerry ise hala detaylar üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti.

İran ile nükleer görüşmeler 15 Ocak'ta Cenevre'de dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde başlayacak. İran heyeti, ABD heyeti ve diğer 5+1 ülkeleriyle 17 Ocak'a kadar ikili görüşmeler yapacak. 18 Ocak'ta ise İran ile 5+1 ülkeleri arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde görüşmeler gerçekleştirilecek.

Nükleer müzakerelerin son toplantısı, 17 Aralık'ta Cenevre kentinde yapılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" ve İran arasında yürütülen nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış ve müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı.