İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, "5+1 ülkeleri"nin, nihai anlaşmanın imzalanmasıyla yaptırımların tamamen kaldırılmasını kabul ettiğini bildirdi.

İran devlet televizyonuna konuşan Salihi, ülkesi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan "5+1 grubu"yla Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen hafta yürütülen müzakerelerde bazı konulardaki belirsizliklerin giderildiğini söyledi.

"Karşı taraf, nihai anlaşmayla birlikte yaptırımların kaldırılacağını kabul etti" diyen Salihi, müzakerelerde şu an detayların görüşüldüğünü belirterek, "Lozan'da Fordo, Natanz ve Arak nükleer tesisleriyle ilgili başlıca konular hakkında ortak görüşe vardık. Şu anda ise bu ortak görüşü bir anlaşma haline dönüştürebiliriz" ifadelerini kullandı.

İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan uzlaşı sonrası 22 Nisan'da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da yeniden bir araya gelen taraflar, nihai anlaşma metnini yazmaya başladıklarını açıklamıştı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başkanlığındaki İran'ın müzakere heyeti ise bugün Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) Gözden Geçirme Konferansı'na katılmak üzere New York'a hareket etmişti. Nükleer görüşmelerin burada da sürdürüleceği ve Zarif'in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile de bir araya geleceği bildirilmişti.