İran devlet televizyonuna konuşan Zarif, ABD'nin IŞİD'i desteklediğini öne sürerek, "Amerikalılar bu güne kadar bu konuda çifte standart politikası uyguladılar ve ciddi değillerdi. Suriye'de IŞİD'i uzun süre çeşitli şekillerde desteklediler ve şimdi ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Bu konuda savundukları argümanları da arkalarında bıraktılar" dedi.

IŞİD'in önce Irak'ta, sonra Suriye'de, daha sonra tekrar Irak'ta faaliyet gösterdiğini dile getiren Zarif, "Yarın ise başka bir bölge ülkesine, belki de tüm bölgeye yönelecek. Ben bu tehlikenin henüz ciddi bir şekilde anlaşılmadığını düşünüyorum" diye konuştu. Zarif, terörle ve aşırılıkla mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğini belirtti.

Zarif, İran'ın başından beri bu tehlikenin farkında olduğunu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin geçen yıl bölgedeki teröre dikkat çekip uluslararası topluma şiddet ve aşırılıkla mücadele önerisi sunduğunu söyledi.

Batı medyasında cuma günü İran'ın IŞİD konusunda ABD ile askeri işbirliği yaptığı, İran dini lideri Ayetullah Hamaney'in de bunu desteklediği yönünde haberler yer almıştı. Ancak bu iddia hem İran hem de ABD yönetimi tarafından yalanlanmıştı.