İran, Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerince elçiliğinin vurulduğu iddiasını BM'ye taşıdı ancak mektupta iddia edilen saldırıya ilişkin detaylara yer verilmedi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in imzasıyla bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a iletilen üç buçuk sayfalık mektupta, İran ile Suudi Arabistan arasında bölgede yaşanan gerilim uzun uzun anlatılarak Suriye ve Yemen'deki krizler nedeniyle Suudi Arabistan suçlandı.

Suudi Arabistan'ın, İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmayı sabote etmeye çalıştığı öne sürülen mektupta, Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını çok düşürerek İran'ı ekonomik olarak "boğmaya çalıştığı" savunuldu.

Mektupta, Yemen'de İran misyonlarına yönelik saldırı iddialarına ise sadece üç buçuk satır yer verildi. Söz konusu paragrafta Yemen'deki hava operasyonları sırasında Suudi Arabistan uçaklarının 24 Nisan ve 18 Eylül 2015 ile 7 Ocak 2016'da İran diplomatik misyonlarını vurduğu öne sürüldü.

Saldırılarda iki yerel çalışanın hayatını kaybettiği, bazı Yemenli güvenlik güçlerinin yaralandığı ve binaların zarar gördüğü savunuldu ancak ölüm olaylarının hangi saldırıda olduğu ya da hangi binaların ne tür zarar gördüğüne ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

İran'ın saldırılar karşısında itidalli davrandığı öne sürülen mektupta, BM Genel Sekreteri'nden mektubu BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurul üyelerine dağıtması istendi.