ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nde 1979 yılındaki olaylarda rehin alınan Amerikalılara veya yakınlarına tazminat ödenecek.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, geçen hafta Kongre'den geçen ve Başkan Barack Obama'nın da imzaladığı torba yasada çok az dikkat çeken bir madde sayesinde Amerikalı rehinelere tazminat ödenmesinin yolu açıldı.

Yasayla, 444 gün rehin tutulan ve bugün hayatta olan 37 Amerikalı ile hayatta olmayan 16 kişinin yakınlarına rehin kaldıkları her gün için 10 bin dolar, toplamda kişi başı 4,4 milyon dolar ödeme yapılacak. Ayrıca, rehinelerin eşi ya da çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere 600 bin dolar ödenecek.

ABD yönetimi, tazminat olarak ödenecek parayı ise İran, Küba ve Sudan'a yönelik ekonomik yaptırımları ihlal eden bazı bankaların ödeyeceği 9 milyar dolarlık cezadan sağlayacak. Bu bankalar arasında Fransa'nın büyük bankalarından BNP Paribas da bulunuyor.

İran İslam Devrimi'nden sonra 4 Kasım 1979'da Tahran'daki ABD Büyükelçiliği'ne giren kişiler tarafından rehin alınan 53 Amerikalı, 444 gün sonra 1981 yılında serbest bırakılmıştı.

Amerikalıların serbest kalmasını sağlayan Cezayir Anlaşması'ndaki maddeler nedeniyle rehineler İran'a bu olay nedeniyle dava açamıyor.