AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini, Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığını kaydederek, "İran'ın nükleer programı tamamen barışçıl" dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığı sabah saatlerinde açıklanmıştı. Müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, basın toplantısı düzenledi. Mogherini basın toplantısında yaptığı açıklamada, bugünün tarihi bir gün olduğunu kaydederek, " İran'ın nükleer konusunda anlaşmaya varılmasını duyurmak bizim için büyük bir onurdur. Cesaretle, siyasi iradeyle, karşılıklı saygılı ve önderlik ile dünyaya umduğunu veriyoruz, barışa olan bağlılığımızı paylaşıyor ve dünyamızı daha güvenli bir hale dönüştürmek için el ele veriyoruz. Bugün aynı zamanda güvenin inşa edilmesi için gereken koşulların ve ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlatılması konusunda da tarihi bir gün" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın, birlikte gösterilen çaba sonucunda ulaşılan bir başarı olduğunu sözlerine ekleyen Mogherini, "Kimse bunun kolay odluğunu düşünmemeli. Tarihi kararlar asla kolay olmaz. Ancak görüşmelerin tüm ayrıntılarına ve ek sürelerine rağmen, umut ve kararlılık tüm zor zamanların üstesinden gelmemizi sağladı. Kuşağımıza ve gelecek nesillerimize karşın sorumluluklarımızın her zaman farkında olduk. Tüm taraflara yapıcı katılımlarından, fedakarlıklarından dolayı teşekkür ederim. Başarılı bir şekilde görüşmelerde sonuca vardık ve en az 10 yıldır süren çatışmaları çözdük" açıklamasını yaptı.

Konuşması sırasında özellikle Uluslararası Atam Enerjisi Kurumuna ve Avusturya Hükümeti'ne de teşekkür eden Mogherini, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası olarak, İran Dışişleri Bakanı, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Fransa, Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere, ABD Dışişleri Bakanları olarak Viyana'da bir araya geldiklerini kaydetti. P5+1 ülkeleri ve İran'ın nükleer programının tamamen barışçıl olacağını ve esas itibariyle değişeceğini kaydeden Mogherini, "Anlaşmanın tam olarak uygulanması bölgesel ve uluslararası barışa ve güvenliğe katkı sağlayacaktır. İran hiçbir şekilde nükleer silah elde etmeyeceğini ve geliştirmeyeceğini teyit etti. Anlaşma, İran'ın nükleer programındaki sınırlandırmaları ile uzun dönemli planlarını içeriyor. BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarının kaldırılmasının yanış ıra İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak aralarında ticari, teknolojik, finans ve enerji alanlarının da bulunduğu alanlara erişerek çok yönlü ve ulusal yaptırımlar da uygulanabilecek. Anlaşma, ana metni ve aralarında nükleer, yaptırımlar, sivil nükleer enerji işbirliği, ortak komisyon ve uygulamanın yer aldığı 5 teknik eklemeleri de içeriyor. Bu belgeler detaylandırılmış ve belirlenmiştir. Bunlar önemlidir. Çünkü tüm taraflar, anlaşmanın tam ve ekili bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla şeffaflık istiyor" açıklamasını yaptı.

Anlaşmanın dengeleyici olduğunu ifade eden Federica Mogherini, tüm ilgili tarafların saygı göstermesi gereken dengeleyici bir anlaşma olduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "anlaşmanın yoğun denetim altında olacağını biliyoruz. Fakat, bugün duyurusunu yaptığımız şey, sadece bir anlaşma değil. Tüm taraflar ve daha geniş uluslararası bir topluluk için iyi bir anlaşma. Bu anlaşma yeni olasılıklara kapı aralayacak ve son 110 yıldan daha uzun bir süredir devam eden krizin sonlandırılmasını sağlayacak. Anlaşmanın tam olarak uygulanacağı konusunda kararlıyız ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun satkı ağlayacağı görüşündeyiz. Dünyayı bu tarihi çabayı desteklemeye çağırıyoruz. Anlaşma, görüşmelerimizin bir sonucu ancak ortak çalışmalarımızın sonu değil."

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, Mogherini'nin yaptığı açıklaması Farsça tekrar etti.