Viyana'da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mogherini, bugünün tarihi bir gün olduğunu vurgulayarak, cesaret, siyasi irade, karşılıklı saygı ve liderlikle, dünyanın ümit ettiği şeyi sağladıklarını söyledi. Mogherini, bunun barışa yönelik müşterek taahhüt ve daha güvenli bir dünya için birlik olmak anlamına geldiğini söyledi.

Mogherini, müzakerelere katılan tüm tarafların yapıcı tutumuyla, heyetlerin becerisi ve adanmışlığı sayesinde, müzakereleri başarıyla sonuçlandırdıklarını ve 10 yılı aşkın süredir devam eden bir sorunu çözdüklerini belirtti.

OBAMA

ABD Başkanı Barack Obama, yardımcısı Joe Biden ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran’ın nükleer programı konusunda nihai anlaşmaya varılması konusunda Beyaz Saray’da sabah erken saatlerde açıklama yaptı.

ABD ve uluslararası ortaklarının yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından büyük bir başarı elde ettiğini belirten Obama, İran ile kapsamlı, uzun süreli anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde etmesini önleyeceğini kaydetti.

Obama, “Anlaşmayla İran’ın nükleer silah elde edebileceği tüm yollar kesildi” diye konuştu.

KONGRE’YE ÇAĞRI

Obama, İran’ın nükleer programına yönelik varılan nihai anlaşmanın ABD’nin ve müttefiklerinin ulusal çıkarları doğrultusunda olduğunu belirterek, ABD Kongresi’nin anlaşmayı reddedecek bir yaklaşık sergilememesini istedi.

Kongre’ye çağrıda bulunan Obama, “Bu anlaşmanın başarılı şekilde uygulanmasını önleyecek herhangi bir yasayı veto edeceğim” ifadesini kullandı. Obama, Washington’daki sert konuşmaların problemleri çözmediğini vurguladı.

"İRAN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRDİKÇE YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, anlaşmanın, tüm taraflar için olumlu olduğunu söyledi.

Anlaşmanın, Batılı ülkelerle İran arasında krize neden olan İran’ın nükleer programını kısıtlayacağını, karşılığında İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılacağını ifade eden Kerry, "İran yükümlülüklerini yerine getirdikçe yaptırımlar kaldırılacak. Yükümlülüklerini yerine getirmezse BM ve AB yaptırımları yeniden uygulamaya konulacak" dedi.

BAN

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da anlaşmaya dair, "İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki tarihi anlaşmayı samimiyet ve memnuniyetle karşıladığını" belirtti.

TÜRKİYE ANLAŞMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü için diplomasiyi tek seçenek olarak gören Türkiye'nin, 5+1 ülkeleri ile İran arasında uzun zamandır devam eden müzakerelerin "kapsamlı ortak eylem planı" adı verilen bir anlaşma üzerinde mutabakatla sonuçlanmasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.