Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile mücadele eden ülkeler arasında yer alan İrlanda'da, düz paket uygulaması ile ilgili yasa, ülke parlamentosunda kabul edildi. Yasanın uygulama tarihi 2017 yılı Mayıs olarak kararlaştırıldı. Bu şekilde İrlanda dünyada düz paket uygulamasına geçen ikinci ülke olacak.

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere, Norveç, Fransa, Finlandiya ve Türkiye'de de bu yönde çalışmaların yapıldığını açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sigara kullanımı ile mücadelede birçok ülkeye örnek gösterildiğini belirterek, dumansız hava sahası başta olmak üzere birçok uygulamanın hayata geçirildiğini anımsattı.

Tütünle mücadelenin en önemli unsurlarından birinin, bu ürünlerin reklam ve tanıtımının yasaklanması olduğunu ifade eden Bilir, çoğu ülkede tütün ürünlerinin doğrudan reklamının yasak olduğunu söyledi. Bilir, şunları kaydetti:

"Düz paket (plain packaging) uygulaması ile endüstrinin bu olanağı yok edilmektedir. Uygulama ile bütün tütün ürünleri tek renkte (kirli sarı renkli) paket içinde piyasaya sunulacak. Ayrıca paket üzerinde geniş alanı kaplayan yazılı ve resimli sağlık uyarısı bulunacak.

Tütün endüstrisi paketlerin üzerine sadece belirli büyüklükte ürün markasını yazabilecek. Düz paket 2012 yılından bu yana Avustralya'da uygulanıyor. İrlanda Parlamentosunda düz paket yasası görüşülürken tütün endüstrisi yetkilileri, yasa çıkarsa konuyu yargıya götüreceklerini açıklamışlardı. Benzeri işlem, 2012 yılında Avustralya'da da yapıldı, ancak tütün endüstrisinin başvurusu yargı tarafından uygun görülmemişti. İrlanda'da da yargının benzeri yönde karar vereceği öngörülüyor."