İstanbul Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki "Rose Marine" isimli mekanın sahibi yılın mobbing şampiyonu olacak gibi. Patron, çalışanlarını telefonlarına insanların spor yaparken kullandığı "adımsayar" uygulamasını indirmeye zorladı. İşçilerin gün sonunda kaç adım attığını kontrol eden patron, işçilere bununla baskı yapıyor. Ayrıca bu patronun ve işletme müdürünün tek yöntemi değil. Bir de güvenlik kameraları var. Patron ya da müdür mekanda olmadığı zaman da güvenlik kameralarından işçileri takip ediyor, mesajlarla taciz ediyor.

"Rose Marine" isimli mekanın patronu, garson ekibinden herkesin telefonlarına adım sayar uygulaması indirmesini istedi. Çalışanlar, her gün sonunda kaç adım attığını rapor etmek zorunda. Bazen çalışanların telefonunu şarj etmesi gerekebiliyor ama adımların düşük görünmemesi için telefonu yanında taşıması gerekiyor. Tabii bu da patronun sorunu değil!

ZAMLAR BANKAYA YATIRILIP ELDEN GERİ TOPLANIYOR

Çalışanların sigorta konusunda bir sorunu yok. Ancak, yeni yılda asgari ücrete yapılan zamlar maaşlarla birlikte çalışanların hesaplarına yatırılıyor, sonra da elden geri toplanıyor. Çalışma saatleri normalde 10 saat, fakat yoğun günlerde 13-14 saate kadar çıktığı oluyor. Çalışanlar fazla mesailerinin de karşılığını alamıyor.

Bazı medyatik isimlerin de müdavimleri arasında bulunduğu Cihangir'in lüks mekanında çalışanlar hiçbir hak talep edemiyor. Resmi tatillerde çalıştırılmaları da bunlardan biri. Kırılan bardaklar, tabaklar, dökülen içkiler ve yemekler de garsonlardan kesiliyor, hem de satış fiyatından.

KAMERADAN EKRAN GÖRÜNTÜSÜ ALIYOR

Patronun özel işleri de işçilere yaptırılıyor. Bu durumun yönetim tarafından "Bize iş, ekmek veriyor. Yapmalısınız" ifadeleriyle savunulması da cabası.

Restoranda olmadığı zamanlarda patron ve işletme müdürü güvenlik kameralarından düzenli olarak personeli izliyor. Bununla da yetinmeyip kamera kayıtlarından ekran görüntüsü alarak çalışanları tehdit ediyor, aşağılıyorlar:

rosemarine1_0.jpg

'ADIM SAYAR' UYGULAMASI

Bu yöntemleri en başından beri kullanan mekan sahibi, kısa süre önce teknolojiyle tanıştı. İnsanların spor faaliyetlerinde kullandığı "adımsayar" uygulamasını çalışanların telefonlarına indirten patron, gün sonlarında çalışanların adımlarını denetliyor. Çalışanlardan günsonu adım raporu isteyen patron, az adım attığını düşündüğü çalışanlarını uyarıyor.

rosemarine2_0.jpg

rosemarine3_0.jpg

Patron işçilere adeta kölesiymiş gibi yaklaşarak, hakkını arayanları bu sektörde çalıştırmamayla tehdit ediyor. Her fırsatta çevresinin genişliğinden dem vuran patron, işçilere "Başka yerde işe girseniz de mekanın sahibiyle konuşur sizi oradan da attırırım" tehditleri savuruyor. (Haber Sol / Serdar Nazım Yüce)