IŞİD'in Irak'ın Anbar vilayetine bağlı Felluce kentinde 110 sivili kaçırarak, çatışmalara son verme konusunda aşiretlere baskı yaptığı bildirildi. Aşiretler ve IŞİD arasındaki çatışmalar 'olası bir katliam' tehlikesi nedeniyle durduruldu. 

Konu hakkında AFP'ye konuşan ismini vermek istemeyen bir yarbay, "Üç bölgedeki aşiret mensupları, esir alınanların kaderi konusunda endişe ettikleri için IŞİD'le çatışmadan çekildi" ifadesini kullandı. Anbar İl Konseyi Güvenlik Komitesi Üyesi Raci el-İsavi ise yaptığı açıklamada, IŞİD'in Felluce'de çoğunluğu 15-35 yaşlarında 110 sivili kaçırdığını belirtti.

İsavi, "Örgüt, Felluce'deki aşiretleri, çatışmaların durmaması halinde rehinelerin tümünü öldürmekle tehdit etti. Sivillerin kaçırılmasının ardından çatışmalarda ciddi gerileme yaşandı. Şu an aşiret milisleri yalnızca örgüt militanlarını suikastle öldürmek için sınırlı saldırılar düzenliyor" dedi.

IŞİD'in kontrolündeki Felluce'de Sünni aşiretlerin örgüte karşı ayaklanmasının ardından ciddi çatışmalar yaşanmış, militanlardan ölü ve yaralılar olduğu, aşiretlerin bazı bölgeler IŞİD'in elinden aldığı aktarılmıştı. 

IŞİD'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ve ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Irak ordusu, Peşmerge güçleri, Sünni aşiretler ve Şii milisler, IŞİD'in elindeki bölgeleri geri almak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor. (Ajanslar)